Hubble fotografeert babysterrenstelsels

Ons Melkwegstelsel is tegenwoordig een gigantische reus. Ook rondom de Melkweg zweven grote sterrenstelsels, zoals het Andromedastelsel en de Driehoeknevel. Ooit waren deze sterrenstelsels niet zo groot als tegenwoordig. Logisch, want ieder stelsel moet groeien om een grote omvang te bereiken. Astronomen gebruikten de Hubble ruimtetelescoop om terug in de tijd te kijken en ontdekten allerlei jonge sterrenstelsels.

Op het nieuwe familieportret kijken we negen miljard jaar terug in het verleden. Het heelal was toen slechts 4,7 miljard jaar oud. De astronomen vonden 69 nieuwe sterrenstelsels. In deze sterrenstelsels is sprake van actieve stervorming. Er worden erg veel nieuwe sterren geboren. Veel meer dan tegenwoordig in de Melkweg ontstaan. In slechts dertig miljoen jaar tijd planten deze sterrenstelsels ongeveer honderd miljoen sterren in het heelal. Niet verkeerd, ondanks de geringe grootte van de stelsels.

De nieuwste foto van Hubble is niet vergelijkbaar met de Hubble Deep Field of Hubble Ultra Deep Field. Op die foto’s zijn sterrenstelsels zichtbaar die 600 tot 900 miljoen jaar na de oerknal zijn ontstaan. De sterrenstelsels op de nieuwste Hubble-foto (zie hieronder) zijn veel later ontstaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd