Hubble fotografeert kleurrijke Sluiernevel

De Hubble-telescoop heeft de Sluiernevel opnieuw bezocht. Deze nevel is het overblijfsel van een supernova die circa 8.000 jaar geleden plaatsvond.

De Sluiernevel ligt op een afstand van zo’n 2.100 lichtjaar van de aarde vandaan en is 110 lichtjaar groot. De nevel is vrij moeilijk te zien, omdat het licht over een groot gebied is uitgespreid. Voor de Hubble-telescoop is het echter een makkie om de Sluiernevel te fotograferen.

Voordat de oorspronkelijke ster (die de Sluiernevel vormde) explodeerde, produceerde de ster een krachtige zonnewind. Astronomen denken dat de elektrisch geladen deeltjes een groot gat maakten in het omliggende interstellaire gas. Na de supernova-explosie bereikte de schokgolf van deze explosie de ontstane rand met interstellair gas. Interactie tussen de schokgolf en de rand heeft geleid tot het ontstaan van de kleurrijke Sluiernevel.

In 1997 maakte Hubble’s Wide Field and Planetary Camera 2 de eerste foto van de Sluiernevel. Deze foto kun je hieronder zien. Nu hebben wetenschappers de Wide Field Camera 3 gebruikt om te onderzoeken hoe de nevel in achttien jaar tijd is getransformeerd.

veil-nevel

Speel de onderstaande video af en je ziet het verschil tussen 1997 en 2015. De nevel dijt zichtbaar uit en het gas verplaatst zich langzaam. Zie je de uitdijing niet? Focus je op één van de achtergrondsterren, dan zie je het gas bewegen.

De foto bovenaan dit artikel laat slechts een klein deel zien van de totale Sluiernevel. Hubble fotografeerde de buitenste schil van het supernovarestant, die in de boeken staat als NGC 6960. Wil je deze foto instellen als achtergrond voor je bureaublad? Klik hier!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd