Hubble fotografeert stervormingsgebied NGC 2467

De Hubble ruimtetelescoop heeft een bijzondere foto gemaakt van stervormingsgebied NGC 2467 in het sterrenbeeld Achtersteven. Donkere gaswolken en sterren zweven op de foto voor het gloeiende gas. In het stervormingsgebied worden nieuwe sterren geboren.

De hete jonge sterren op de foto geven veel ultraviolette straling af, waardoor de omgeving van het stervormingsgebied gloeit. Hierdoor is NGC 2467 een emissienevel, en geen reflectienevel. Door de straling van de jonge sterren, met als winnaar de grote heldere ster boven het midden van de foto, is veel gas al verdwenen. Aan de randen van het stervormingsgebied ontstaan nog wel sterren, zoals in de donkere gaswolken.

NGC 2467 lijkt een beetje op de bekende Orionnevel, alleen is NGC 2467 veel verder van de aarde verwijderd dan de nevel in het sterrenbeeld Orion. De afstand tussen NGC 2467 en de aarde bedraagt 13.000 lichtjaar, terwijl de Orionnevel slechts 1.270 lichtjaar van de aarde verwijderd is.

NGC 2467 een keer in het echt zien? Dan moet u helaas verhuizen! Het stervormingsgebied maakt deel uit van het sterrenbeeld Achtersteven. En dit sterrenbeeld is alleen vanaf het zuidelijk halfrond te zien. Gelukkig hebben we Hubble om de hoogtepunten van de zuidelijke hemel voorgeschoteld te krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd