Hubble maakt adembenemende foto van de Lagunenevel

lagunenevel

Op de fantastische foto schittert het hart van de duistere nevel die te vinden is in het sterrenbeeld Boogschutter.

In het hart van de foto zie je een heldere ster die zich ophoudt tussen donkere wolken. Deze ster wordt aangeduid met de naam Herschel 36. De ster geeft met zijn straling letterlijk vorm aan de omringende wolk. De straling ‘blaast’ de materie waaruit de wolk bestaat namelijk weg.

De tornado's zijn een half lichtjaar lang. Afbeelding: A. Caulet (ST-ECF / ESA) / NASA.
De tornado’s zijn een half lichtjaar lang. Afbeelding: A. Caulet (ST-ECF / ESA) / NASA.
Tornado’s
Ook zie je op de foto twee ‘tornado’s’ bestaande uit gas en stof (zie ook de foto hiernaast). Deze ontstaan doordat de temperatuur van het oppervlak van de wolken veel hoger ligt dan de temperatuur in de wolken. Ook ontstaan er in de nevel nieuwe sterren die winden creëren en zo mogelijk bijdragen aan het ontstaan van deze ‘tornado’s’ in de ruimte.

Anders
De foto onderscheidt zich duidelijk van eerdere foto’s die van deze nevel zijn gemaakt. De foto is namelijk het resultaat van waarnemingen in infrarood en optisch licht. Omdat infrarood dwars door gas en stof heengaat, zien we op deze foto veel meer dan we op een foto in enkel optisch licht zouden zien.

De Lagunenevel wordt ook wel aangeduid als Messier 8 en bevindt zich op zo’n 5000 lichtjaar afstand. Het is een vrij duistere nevel: hete sterren creëren krachtige winden en er ontstaan regelmatig nieuwe sterren. En dat alles gaat gehuld in een gasnevel en zwart stof.

Bronmateriaal

"Stormy seas in Sagittarius" - Spacetelescope.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd