Hubble maakt indrukwekkende foto van ver cluster van sterrenstelsels

Het cluster Abell 370 is vier miljard lichtjaar van ons verwijderd, maar dankzij Hubble zijn alle details goed zichtbaar.

De Hubble-ruimtetelescoop heeft het massieve cluster van sterrenstelsels gefotografeerd. Abell 370 bestaat uit honderden sterrenstelsels. Al deze sterrenstelsels hebben een enorme zwaartekracht, waardoor licht van achtergrondstelsels wordt afgebogen en versterkt. Hierdoor lijken objecten een stuk groter, waardoor Hubble sterrenstelsels kan spotten die anders niet of nauwelijks te zien zijn. Hierdoor wordt Abell 370 ook wel een kosmische vergrootglas genoemd.

De zogenoemde ‘lensstelsels’ zijn overigens vrij makkelijk te vinden. Op de nieuwe Hubble-foto zijn langere, gebogen lichtsporen te zien. Dit zijn achtergrondstelsels, die soms wel acht miljard lichtjaar van de aarde verwijderd zijn. Kijk bijvoorbeeld maar eens linksonder het centrum. Daar zie je een sterrenstelsel met een lange staart. Dit lensstelsel wordt ‘de draak’ genoemd en is al in de jaren tachtig van de vorige eeuw opgemerkt door astronomen.

De ‘draak’. Foto: NASA

Deze foto van Abell 370 is de laatste foto in het kader van het ‘Frontier Fields’-programma. Drie jaar lang observeerde Hubble verschillende kosmische lenzen, zoals Abell 370 en Abell S1063. Er zijn veel foto’s en gegevens verzameld, waardoor astronomen nu een beter beeld hebben van hoe deze kosmische vergrootglazen werken. Ook zijn er sterrenstelsels gevonden die nooit eerder zijn opgemerkt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd