Hubble ziet hoe supernovarestant in helderheid toeneemt

Supernova 1987A neemt in helderheid toe. Dit beweren wetenschappers naar aanleiding van observaties met de Hubble ruimtetelescoop. Opvallend? Nee hoor, want de resultaten voldoen aan de theoretische voorspellingen over hoe supernova’s zich gedragen. Schokgolven van de supernova-explosie zetten de omgeving in vuur en vlam.

Supernova 1987A is een recent supernovarestant in de Grote Magellaanse Wolk. Op 24 februari 1987 zagen wetenschappers op aarde hoe een blauwwitte reuzenster uit elkaar spatte. De supernova was tijdens het hoogtepunt met het blote oog te zien, maar is nooit zo helder geweest als de supernova die de Krabnevel vormde. Chinese wetenschappers namen deze supernova waar in 4 juli 1054. Het object was zo helder, dat het supernovarestant zelfs overdag met het blote oog te zien was.

Op de foto linksboven is een gasring te zien, die 20.000 jaar voor de supernova ontstond. Bij de supernova-explosie kwamen schokgolven vrij, die nu heldere plekken veroorzaken in de gasring. Op dit moment zijn er zo’n dertig tot veertig hete plekken zichtbaar.

“We zien wat voor effect een supernova kan hebben op de omgeving”, zegt Kevin France van de universiteit van Colorado. Om het effect goed te zien, kun je hieronder een overzicht zien van hoe het supernovarestant de afgelopen jaren in helderheid toenam. De onderstaande foto’s zijn gemaakt in 1994, 2000 en 2003. Zet daar de nieuwe foto naast en u merkt hoe snel een supernovarestant kan veranderen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd