Hubble ziet ‘niesende’ ster

niesen

Hatsjoe! Het lijkt of de ster op deze foto een keer flink heeft geniest. Dit klopt deels. De heldere ster niest aan de lopende band, waardoor extreem heet gas de ruimte in wordt geslingerd. Hierdoor verandert de directe omgeving rondom de ster.

Dit soort structuren worden Herbig-Haro-objecten genoemd. Dit zijn kleine emissienevels in een moleculaire wolk geassocieerd met een jonge ster. U moet het als volgt zien: massa (of materie) stroomt naar de ster toe. Tegelijkertijd verlaat de materie de ster straalsgewijs langs de twee polen met een snelheid van honderden kilometers per seconde. Op bepaalde plekken botst dit gas op het interstellaire gas en ontstaan lichtgevende schokfronten, zoals de U-vorm op deze foto.

De hoofdrol op deze foto is voor de variabele ster V633 Cassiopeiae. Deze ster produceert twee Herbig-Haro-objecten HH 161 en HH 164, die samen een soort hoefijzerachtige structuur vormen. De ster linksonder van V633 is V376 Cassiopeiae, die ook een Herbig-Haro-object creëert: HH 162. Beide sterren zijn zeer jong en worden omringd door gas en stof dat is overgebleven na de vorming.

De foto is gemaakt door de Hubble-ruimtetelescoop. Deze foto instellen als bureaubladachtergrond? Hier kunt u de foto op hoge resolutie downloaden. Helaas is de foto niet al te scherp, maar dat komt omdat wetenschappers flink hebben moeten inzoomen om deze Herbig-Haro-objecten goed in beeld te krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd