Hubble ziet verste protocluster ooit

De protocluster bevindt zich op zo’n 13,1 miljard lichtjaar en is ondertussen waarschijnlijk al een ‘echt’ cluster geworden.

Een cluster bestaat uit meerdere sterrenstelsels – soms wel duizenden – die door de zwaartekracht bij elkaar worden gehouden. Hubble heeft nu zo’n cluster in ontwikkeling (protocluster) waargenomen.

Enorm
De cluster bevindt zich op zo’n 13,1 miljard lichtjaar. Dat betekent dat het licht van deze sterrenstelsels er 13,1 miljard jaar over doet om de aarde te bereiken. De beelden die we nu ontvangen, zijn dus al heel erg oud. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat de protocluster ondertussen een volwassen cluster is. Waarschijnlijk is het anno 2012 een enorme structuur. De cluster zou inmiddels vergelijkbaar zijn met de Virgocluster (een deel hiervan is hierboven te zien).

Bijzonder
De protocluster bestaat uit vijf kleine, zeer heldere sterrenstelsels. Deze sterrenstelsels zijn al heel vroeg – zo’n 600 miljoen jaar na de oerknal – ontstaan. Voor de onderzoekers is de vondst van een protocluster heel bijzonder. Het is namelijk lastig gebleken om clusters in ontwikkeling aan te treffen: ze zijn niet zo helder, strekken zich uit over een flink deel van het heelal en zijn zeldzaam.

Door protoclusters te bestuderen, kunnen wetenschappers meer te weten komen over hoe clusters nu precies ontstaan. En dat is nuttige informatie. Zeker als u bedenkt dat de meeste sterrenstelsels in het universum deel uitmaken van zo’n cluster.

De protocluster.

Bronmateriaal

"Hubble Pinpoints Farthest Protocluster of Galaxies Ever Seen" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd