Hubble ziet weggeslingerde ster in Tarantulanevel

Hubble heeft een foto gemaakt van een ster in de Tarantulanevel. Deze ster is geen gewone gasbol. Het object vliegt de nevel uit met een snelheid van 400.000 kilometer per uur. Wetenschappers denken dat andere massieve sterren in de stellaire kraamkamer de ster hebben weggeslingerd.

In de Tarantulanevel worden veel nieuwe sterren geboren. De nevel bevindt zich in de Grote Magelhaense Wolk, een satellietstelsel van het Melkwegstelsel. De weggeslingerde ster is geboren in de Tarantulanevel, namelijk in een groot sterrencluster met de naam R136.

Astronomen hebben de Cosmic Origins spectrograaf gebruikt om te meten hoeveel kilometers de ster al gereisd heeft. Het resultaat is indrukwekkend: ruim 3.500.000.000.000.000 kilometer, oftewel 375 lichtjaar.

“Een halve eeuw geleden vonden wetenschappers weggeslingerde sterren in de kleine Orionnevel, maar dit is het eerste bewijs dat de regels ook gelden in de meest massieve jonge sterrenclusters”, zegt wetenschapper Nolan Walborn, lid van het COS-team.

“In R136 zijn de meest massieve sterren nog niet geëxplodeerd, omdat de sterrencluster daarvoor te jong is”, vertelt Danny Lennon, een ander teamlid van COS. “Waarschijnlijk is de ster dus weggeslingerd door interactie met andere objecten in het cluster.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd