Huid van oude Egyptenaren verraadt waaraan zij doodgingen

Waaraan gingen de oude Egyptenaren dood? Eiwitten in de huid van 4200 jaar oude mummies kunnen daar meer inzicht in geven.

Australische onderzoekers hebben in huid- en spierweefsel van drie 4200 jaar oude mummies honderden eiwitten geïdentificeerd die meer inzicht kunnen geven in de gezondheidsproblemen en doodsoorzaak van deze oude Egyptenaren. Zo blijken deze duizenden jaren oude eiwitten te getuigen van ontstekingen, infecties en mogelijk zelfs kanker.

Tbc?
Zo wezen eiwitten in huidweefsel van een mummie die Khepeshet wordt genoemd op een heftige immuunreactie. “En een deel van deze eiwitten worden in verband gebracht met een bacteriële infectie in de longen,” stelt onderzoeker Paul Haynes. “Dus een bacteriële longinfectie, zoals tuberculose, kan weleens de doodsoorzaak zijn geweest.”

WIST JE DAT…

Kanker?
Ook een andere onderzochte mummie – Idi genoemd – had waarschijnlijk bij leven te maken met grote gezondheidsproblemen. In huidweefsel van deze mummie werden eiwitten gevonden die getuigen van ontstekingen. En in spierweefsel werden twee eiwitten teruggevonden die wanneer ze samen veelvuldig voorkomen in verband worden gebracht met alvleesklierkanker. “Dit stelt ons in staat om te speculeren dat Idi leed aan alvleesklierkanker of een andere vorm van kanker.”

Dat gemummificeerde weefsels dit soort geheimen herbergen, is niet alleen interessant vanuit historisch oogpunt. Het kan ook meer inzicht geven in de geschiedenis van ziekten die vandaag de dag nog steeds voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten en kanker.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd