Column: Huis-tuin-en-keuken-biologie

Het is oktober en dat betekent dat het weer de maand van de kennis is. En dat is maar goed ook. Er zijn namelijk nogal wat prangende vragen die beantwoord dienen te worden. Voor dit soort vragen moet je vooral niet te ver van huis gaan. Want wie goed om zich heen kijkt, ziet een wonderlijke wereld die de meest prachtige vragen oproept. Maar wie denkt dat hij op de meestvoorkomende vragen de juiste antwoorden al wél weet, die zit er vaak knap naast.

Een wijs man sprak ooit: “Het is niet zozeer de onwetendheid der mensen die het kwaad veroorzaakt, doch dat ze zoveel verkeerd weten.” En daar sloeg de spreker de spreekwoordelijke spijker op de kop. Want veel feiten die je dagelijks tegenkomt worden als de enige juiste gepresenteerd. En hoe onjuist ze soms ook zijn, ze worden klakkeloos als waarheid aangenomen. Waar die verkeerde kennis vandaan komt? Veel daarvan heb je wellicht op school geleerd.

Tijd om het een en ander eens flink onder de biologische loep te nemen.

Feiten?
Laten we eerlijk zijn, de meest geleerde biologische schoolkennis klopt natuurlijk prima: met de punt van je tong proef je zoet, als je op je stuitje valt kun je blind worden, om diepte te zien heb je twee ogen nodig, je hart ligt links in de borstholte, een aardappel is een wortel, je moet twee liter water per dag drinken en de mens heeft vijf zintuigen. Toch? Nou nee. Sommige veronderstellingen hebben een kern van waarheid, maar stuk voor stuk zijn ze onjuist.

Pas op wat je deze oktober kennismaand in je hoofd stopt. Je hersenen (waar je toch maar tien procent van gebruikt?) zijn niet uitgerust met een usb-poort voor een extern geheugen. Geleerde kennis is bijzonder lastig weer te verwijderen, en dat is soms best jammer. Want het ware verhaal achter de dagelijkse biologische vragen zijn interessant genoeg om ook een plekje te krijgen in je grijze massa.

Orde
Ik zal proberen om wat orde te scheppen in de chaos der foute biologische feiten. Samen zullen we er wel voor zorgen dat de foute feiten worden vervangen door de goede. Dit alles met een nieuwe frisse blik op de hedendaagse biologie.

Welkom in de wereld van de huis-tuin-en-keuken-biologie. Daar steek je nog eens wat van op!

Vanaf vandaag plaatst biologiedocent Cees Mulder iedere twee weken een column op Scientias.nl over biologie. Volg Cees ook op Twitter: @BiologieDocent

Bronmateriaal

Column

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd