Huisverlaters keren steeds vaker terug naar ouders

Wanneer jonge vrouwen of mannen eenmaal besluiten om het ouderlijk huis te verlaten, gaan ze er niet vanuit dat ze snel weer terugkeren bij hun ouders. Toch gebeurt dit regelmatig. De belangrijkste reden om terug naar huis te gaan is het stuklopen van de relatie.

Vrouwen verlaten gemiddeld op hun 20ste of 21ste jaar het ouderlijk huis. Jonge mannen zijn 22 jaar als ze hun vader en moeder uitzwaaien. Vroeger was samenwonen of trouwen de hoofdreden om uit huis te trekken. Tegenwoordig is de behoefte aan zelfstandigheid of het volgen van een opleiding belangrijker geworden. Logisch, steeds meer studenten studeren in verre steden en hebben een kamer nodig om de afstand naar het schoolgebouw te verkleinen.

In de jaren zeventig keerde zeven procent van de mannen en tien procent van de vrouwen (tijdelijk) terug naar het ouderlijk huis. Tegenwoordig keert bijna negentien procent van de vrouwen en ruim dertien procent van de mannen binnen vijf jaar na het verlaten van het ouderlijk huis terug naar hun vertrouwde stekkie. Oftewel, ouders kunnen over het algemeen vaker een dochter dan een zoon terug verwachten.

De belangrijkste reden om terug te keren is het stuklopen van een relatie. Vooral voor vrouwen is dit de drijfveer om naar hun ouders te gaan. Ook bij mannen staat de einde van een relatie op de eerste plaats, maar kort daarachter staat woning of huisvesting. Mannen kloppen bij hun ouders aan als ze tijdelijk geen huis hebben of wachten op een andere woning.

Bronmateriaal

CBS

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd