IJs in Rosetta’s komeet is 4,5 miljard jaar oud

Het ijs blijkt voornamelijk uit kristallen te bestaan en dat wijst erop dat het zijn oorsprong vindt in de nevel waaruit het zonnestelsel is ontstaan.

Het ijs in de komeet is dan ook waarschijnlijk net zo oud als ons zonnestelsel. Dat schrijven wetenschappers in het blad The Astrophysical Journal Letters.

Met het onderzoek is een decennia oud vraagstuk omtrent het ijs op kometen, opgelost. Over dat ijs waren tot voor kort twee hypotheses. De ene hypothese stelde dat het ijs in kometen voornamelijk uit kristallen bestond en dat de watermoleculen netjes geordend zijn. De andere theorie stond daar haaks op en stelde dat de watermoleculen in het ijs in kometen ongeordend waren.

Metingen van Rosetta tonen nu aan dat het ijs in komeet 67P/C-G voornamelijk uit kristallen bestaat en dus geordend is. En op basis daarvan kunnen onderzoekers weer iets zeggen over de leeftijd van het ijs. Als kometen voornamelijk uit kristallen bestaan, betekent dat dat ze in dezelfde tijd als het zonnestelsel tot stand moeten zijn gekomen en niet eerder – in het interstellaire medium – het levenslicht zagen.

Bronmateriaal

"Rosetta : type of ice reveals the age of comets" - Le Centre national de la recherche scientifique
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / NAVCAM.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd