‘IJs smelt door stijgend warm oceaanwater’

Oceanen hebben een groot deel van de warmte die de aarde de afgelopen eeuw ‘teisterde’ op grote diepte opgeslagen. Die diepe, warme wateren komen nu door winden aan het oppervlak en zorgen voor smelting van ijs op Antarctica. Dat blijkt uit onderzoek. De resultaten wijzen erop dat klimaatverandering ongeacht welke maatregelen we nemen, al onomkeerbaar is.

Wetenschappers bestudeerden de warmte die in de wateren voor het Antarctisch Schiereiland ligt opgeslagen. Ze concluderen dat het warme water steeds vaker voorkomt en in steeds grotere mate bijdraagt aan smelting van het ijs. “In het gebied waar ik werk, stijgen de temperaturen sneller dan waar ook ter wereld,” vertelt onderzoeker Doug Martinson. “87 procent van de gletsjers trekken zich terug en een aantal pinguïnkoloniën zijn al uitgestorven.”

Wind
Het diepe water komt door de wind aan het oppervlak, zo menen de onderzoekers. De wind blaast de oppervlaktewateren opzij en maakt het mogelijk voor de diepere wateren om naar het oppervlak te komen. Dit warme water stijgt soms zo hard dat het de ijsschotsen raakt en ervoor zorgt dat deze smelten. “Het kan de ijsschots vernietigen als die hitte erbij komt,” stelt onderzoeker Robert Bindschadler.

WIST U DAT…

…kleine eilanden bang zijn dat ze door klimaatverandering letterlijk kopje onder gaan?

Duveltje
Volgens Martinson is het warme, diepe oceaanwater met name sinds 1960 bezig aan een opmars. En daar is niets aan te doen: die hitte zit opgeslagen en komt nu – als een duveltje uit een doosje – pas vrij. Of er nu CO2-maatregelen worden genomen of we allemaal milieubewuster gaan leven, heeft daar geen invloed op. “Er is een kans dat we reeds voor een hele lange tijd vastzitten aan de zeespiegelstijging.”

Nu blijkt dat niet zozeer het zomerse smeltwater, maar de stijgende diepzeewateren de oorzaak zijn van smeltende ijsschotsen, blijft er één prangende vraag over: wat gaan de winden – de veroorzaker van dit alles – in de toekomst doen? De onderzoekers weten het niet en kunnen enkel de klimaatmodellen weer ter hand nemen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd