IJsbeer heeft minder PCB’s in het bloed

Eindelijk eens goed nieuws voor ijsberen. Ze hebben minder PCB’s in hun lijf dan vroeger.

PCB staat voor polychloorbifenyl. Ooit werden deze stoffen veelvuldig gebruikt. Ze zaten bijvoorbeeld in koelvloeistof en in elektrische motoren. Maar toen kwam de wetenschap erachter dat PCB’s slecht zijn voor mens en dier. En dus werden de stoffen verboden.

Minder
Nieuw onderzoek wijst er nu op dat die maatregel effect heeft. Noorweegse onderzoekers hebben namelijk ontdekt dat ijsbeerjongen tussen 1998 en 2008 59 procent minder PCB en gerelateerde giftige stoffen in hun bloed hebben gekregen. Hun moeders zagen de hoeveelheid giftige stoffen in hun bloed in dezelfde periode met 55 procent dalen. “Voor pasgeboren, kwetsbare jongen is dat een heel positieve ontwikkeling,” stelt onderzoeker Jenny Bytingsvik. “Minder PCB’s in het bloed van hun moeder betekent ook minder PCB’s in hun melk.”

WIST U DAT…

…de ijsbeer mogelijk gaat krimpen?

Risico
Het is niet voor niets dat onderzoekers juist ijsberen aan een onderzoek onderwierpen om het effect van de ban op PCB’s te achterhalen. IJsberen ondervinden namelijk veel hinder van de giftige stoffen. Dat komt doordat de concentraties PCB stijgen naarmate dieren zich hoger in de voedselketen bevinden. Daar komt nog eens bij dat PCB’s oplossen in vet en ijsberen gek zijn op zeehonden die juist veel vet hebben. En doordat ook de melk van ijsberen veel vet bevat, worden zo veel PCB’s overgedragen. PCB’s kunnen dan de ontwikkeling en vruchtbaarheid van de ijsberen aantasten.

Al met al biedt dit onderzoek toch goed nieuws. En dat kan de ijsbeer wel gebruiken. Het dier staat namelijk symbool voor de problemen waar onze aarde mee te maken heeft of krijgt. Denk dan met name aan klimaatverandering. Toch biedt dit onderzoek geen onverdeeld goed nieuws. De ijsberen hebben weliswaar minder PCB’s in hun bloed zitten, maar de hoeveelheid PCB’s in het bloed is toch nog te hoog.

Bronmateriaal

"Polar bears and PCBs" - NTNU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door USFWS (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd