IJsbeer breekt alle records met duik van 3 minuten en 10 seconden

ijsbeer

Wetenschappers zijn er getuige van geweest dat een ijsbeer drie minuten en tien seconden onder water bleef!

Hoelang kan een ijsbeer maximaal onder water blijven? Dat was eigenlijk altijd onbekend. “De mogelijkheid om lange duiken van ongestoorde beren te documenteren doet zich zelden voor,” zo schrijven Ian Stirling en Rinie van Meurs in hun paper. En toch is het de heren nu gelukt om een lange duik van een in het wild levende ijsbeer te timen. “Wij beschrijven de langste duik die tot op heden door een wilde, ongestoorde volwassen mannelijke ijsbeer is gemaakt.”

Baardrobben
De ijsbeer in kwestie nam de duik terwijl hij achter drie baardrobben aanzat. Deze robben lagen op het randje van een ijsschots. “De beer dook drie minuten en tien seconden lang en zwom 45 tot 50 meter zonder aan het oppervlak te komen om adem te halen of zichzelf opnieuw te oriënteren.”

WIST JE DAT…

Mispoes!
Na drie minuten en tien seconden schoot de ijsbeer uit het water, de ijsschots op. Maar de baardrobben wisten te ontkomen. De lange duik had duidelijk zijn tol geëist. Gedurende twintig seconden hijgde de ijsbeer enorm (hij haalde ongeveer twee keer adem per seconde). Daarna begon de ijsbeer weer langzaam te zwemmen en leek deze niet langer zwaar te ademen.

De ontdekking dat een ijsbeer meer dan drie minuten onder water kan blijven, is opvallend. Eerder werden duiken van maximaal 72 seconden waargenomen. Deze duik gaat daar ruim overheen. “De duur van deze duik kan wel eens in de buurt komen van de maximale duur,” zo stellen de onderzoekers. En hoewel indrukwekkend is zo’n lange duik in de toekomst wellicht niet genoeg. “IJsberen scheidden zich zo’n 400.000 tot 500.000 jaar geleden af van de bruine beer, dat is in evolutionaire termen vrij recent.” Het is aannemelijk dat de ijsbeer in die afgelopen honderdduizenden jaren gaandeweg geleerd heeft om zijn adem zo lang in te houden. “Een belangrijke aanpassing voor het leven en jagen in het water.” Hoewel de ijsbeer deze vaardigheid vrij snel onder de knie heeft gekregen, is het niet aannemelijk dat deze snel genoeg kan leren om nog verder te duiken, iets wat wel wenselijk is aangezien het door klimaatverandering ingegeven smeltend zeeijs steeds lastiger wordt om op robben te jagen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd