IJsbeerpoep bewijst: resistente bacteriën zijn menselijke creatie

 GEZONDHEID  Poep van ijsberen en dodelijke bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Op het eerste gezicht hebben die twee weinig met elkaar te maken. Maar wetenschappers brengen daar nu verandering in; ze gebruiken ijsbeerpoep om de geheimen van de dodelijke bacteriën te ontrafelen.

Steeds meer ziekenhuizen worstelen met bacteriën die niet voor rede vatbaar zijn. Het bekende MRSA (Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus) bijvoorbeeld.

Wetenschappers uit Noorwegen hebben de uitwerpselen van ijsberen in een totaal verlaten deel van de Noordpool onderzocht en vonden daarin weinig sporen van resistente bacteriën. Dat zou bewijzen dat de resistente bacteriën die in de poep van andere dieren is aangetroffen te wijten is aan hun contact met mensen. De wetenschappers vonden in de poep van herten, vossen, varkens, honden en katten – allemaal dieren die dicht bij de mens leven – namelijk wel sporen van resistente bacteriën.

Het onderzoek geeft antwoord op de prangende vraag of resistente bacteriën ook ‘in het wild’ voorkomen of door mensen worden gecreëerd. Het resultaat en het feit dat steeds meer resistente bacteriën opduiken, lijken goede redenen om antibiotica opnieuw kritisch te bekijken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd