IJsberen kunnen geen zomerslaap houden

ijsbeer

Door de opwarming van de aarde hebben ijsberen het steeds lastiger. Arctisch zeeijs smelt, waardoor ijsberen minder makkelijk op zeehonden kunnen jagen. De grote zoogdieren worden gedwongen om op het land te leven, maar daar zijn nauwelijks zeehonden. Is er hoop voor de ijsbeer?

Wat is torpor?

Torpor is een toestand van verminderde fysiologische activiteit. De lichaamstemperatuur, hartslag, stofwisseling en ademhaling verlagen. Dit is alleen waargenomen bij kleine zoogdieren en vogels. Wanneer deze dieren in een torpide staat zijn, reageren zij nauwelijks op externe prikkels. Zo besparen zij energie in tijden van voedselschaarste, extreme temperaturen of droogte. Wanneer een torpor een langere periode duurt, noemen we dit een zomer- of winterslaap.

Wetenschappers beweren dat sommige ijsberen op het land in een staat van bijna-torpor terecht komen. Ze zijn nog wel wakker, maar verbruiken minder energie. Mogelijk voorkomt bijna-torpor dat de dieren verhongeren. Houden ijsberen inderdaad een soort zomerslaap? Nieuw onderzoek wijst uit van niet.

Wetenschappers hebben 43 ijsberen in de periode van 2008 tot 2009 gevolgd. Ze keken naar de lichaamstemperaturen en activiteitslevels van zowel ijsberen op het land als ijsberen uit de kust. De onderzoekers zagen bepaalde waarden dalen, maar die dalingen waren niet zo scherp als in andere beren die een winterslaap houden.

In het wetenschappelijke vakblad Science concluderen de onderzoekers dat ijsberen geen bijna-torpor (of bijna-zomerslaap) houden. De dalingen in waarden zijn te klein om te voorkomen dat ijsberen hongerlijden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd