IJslandse vulkaan kalmeert

De vulkaan onder de Eyjafjallajokull-gletsjer kalmeert. Dat melden vulkanologen. “De activiteit is minder geworden en de pluimen zijn op het moment lager,” vertelt Thorvaldur Thordarson. De rook en het as reiken nu 500 tot 1000 meter hoog. Goed nieuws dus voor het luchtverkeer.

Dit weekend bereikten de wolken nog een hoogte van 11.000 meter en hielden vele luchthavens hun vliegtuigen aan de grond. Vulkanoloog Thordarson verwacht dat we het ergste nu wel gehad hebben. “Ik denk dat het probleem met het as op het moment – omdat de pluim lager is – is opgelost. Het komt niet in de baan van de vliegtuigen en zal niet zo ver meer komen. Op lagere hoogtes kan het bovendien worden weg gewassen door neerslag.”

Of daarmee alles achter de rug is, is moeilijk te zeggen. “Het kan weer terug komen.” De kans op grote uitbarstingen neemt theoretisch gezien af. De interactie tussen de gletsjer en de lava maakt de vulkaan namelijk gevaarlijk. De ijskap zorgt voor druk op het aardoppervlak, waardoor de lava en rook en as omhoog wordt gedrukt. Nu de gletsjer door toedoen van de lava zo goed als gesmolten is, zou de vulkaan rustiger moeten worden. Deskundigen benadrukken echter dat de vulkaan onvoorspelbaar blijft.

De afgelopen achttien uur is de seismische activiteit in de vulkaan toegenomen. Dat heeft niet tot een uitbarsting geleid. Waarom niet, is onduidelijk. Geologen houden de vulkaan dan ook goed in de gaten. Hoe lang het nog gaat duren, is eveneens koffiedik kijken. In 1821 barstte de vulkaan ook uit en bleef daarna nog tot 1823 actief.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd