‘IJstijd niet veroorzaakt door meteoriet’

De extreme kou die onze aarde zo’n 12.900 jaar geleden teisterde, is niet veroorzaakt door een meteoriet of komeet. Dat beweren onderzoekers. Het bewijs dat jarenlang is aangevoerd om de theorie van de ijstijd veroorzakende meteoriet te ondersteunen zou vals zijn.

Volgens de theorie stortte jaren geleden een meteoriet op aarde neer. Deze veroorzaakte enorme branden. De hitte zorgde ervoor dat het ijs op aarde smolt en het ijskoude water in de warme golfstromen belandde. Deze kwamen stil te staan waardoor een klimaatverandering optrad: het werd ijskoud op aarde. Door de kou stierf de mammoet – net als vele andere diersoorten – uit en legden ook de eerste menselijke jagers in het noorden van Amerika het loodje.

Bewijs
Jarenlang werd deze theorie gerechtvaardigd door diverse bewijsmaterialen. Wetenschappers hebben zich daar nog eens over gebogen en concluderen dat het bewijs niet veel meer is dan gefossiliseerde schimmels en uitwerpselen. En dat zijn niet echt tekenen van een stuk gesteente dat vanuit de ruimte niet al te zachtzinnig op aarde landt.

Bovendien blijkt uit de analyse dat de bewijzen duizenden jaren voor en na de ijstijd in sedimenten voorkwamen. Dat wijst erop dat het weinig met de IJstijd van doen heeft.

“Mensen vinden het idee van een grote meteorietinslag die een grote brand en een klimaatverandering veroorzaakte heel opwindend,” weet onderzoeker Andrew C. Scott. “Maar er is gewoon geen bewijs voor deze theorie.”

Twijfels
Volgens de onderzoekers zijn de objecten die door anderen als bewijs zijn aangevoerd nooit aan temperaturen hoger dan 450 graden Celsius blootgesteld. Het kan dus niet zo zijn dat dit de stille getuigen van een meteorietinslag zijn. Als ze een inslag hadden meegemaakt, dan waren ze er nu al niet meer geweest, zo redeneren de onderzoekers. Bovendien is het bewijs tussen de 16.821 en 11.467 jaar oud. Dat is een te grote periode om te stellen dat deze voorwerpen ons iets kunnen vertellen over de oorzaken van de klimaatverandering.

Nanodiamanten
Nu deze bewijsstukken van tafel zijn geveegd, blijft er maar één bewijsstuk over: nanodiamanten. Dit zijn zeer kleine fragmenten van diamenten die door kometen of meteorieten op aarde zijn beland of zijn ontstaan tijdens de enorme druk die de meteorietinslag met zich meebracht. De onderzoekers vinden dat bewijsstuk wat magertjes.

Niet iedereen twijfelt
Lang niet iedereen valt de oude theorie van de meteoriet en de ijstijd echter af. Zo zijn er wetenschappers die hun twijfels hebben bij dit onderzoek. Ze vinden het te gemakkelijk om de gevonden bewijzen af te doen als restanten van schimmels. Bovendien zouden de nanodiamanten de theorie veiligstellen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd