Immuunmedicijn pakt chronische pijn aan

Medicijnen die normaal gebruikt worden om het immuunsysteem in balans te brengen, kunnen chronische pijn verminderen. Wetenschappers gaven mensen met posttraumatische dystrofie – een onverklaarbare chronische aandoening – intraveneus immunoglobyline (IVIG) en bij bijna de helft van de patiënten nam de pijn af.

“De ontdekking heeft waarschijnlijk een grote impact op de behandeling van andere onverklaarbare chronische soorten pijn,” verwacht onderzoeker Andreas Goebel. “Als de ene pijn effectief behandeld kan worden met een immuunmedicijn dan is het mogelijk dat andere types ook zo reageren.”

IVIG is een antilichaam dat gebruikt wordt om stoornissen in het immuunsysteem en bepaalde vormen van leukemie te behandelen. Het brengt het immuunsysteem in balans: versterkt en verzwakt waar nodig. De onderzoekers dienden een enkele, lage dosis van het goedje toe aan dertien vrijwilligers met posttraumatische dystrofie. Deze aandoening kan spontaan ontstaan als iemand gewond raakt aan een ledemaat. Soms omdat een zenuw beschadigd is geraakt. In sommige gevallen is de pijn zo erg dat patiënten hun ledemaat laten amputeren, om vervolgens tot de conclusie te komen dat de pijn ook in de stomp blijft terugkeren. Bij iets minder dan de helft van de patiënten nam de pijn door IVIG af. De dosis werkte ongeveer vijf weken en had weinig bijwerkingen.

De patiënten kregen in het experiment een lage dosis. De onderzoekers verwachten dat een hogere dosis nog betere resultaten zal opleveren. De wetenschappers proberen nu een manier te ontwikkelen waarop mensen met chronische pijn IVIG zelf thuis kunnen toedienen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd