Implanteerbare sensor volgt kanker in het lichaam

Wetenschappers hebben een nieuw, piepklein wapen in de strijd tegen kanker ontwikkeld. Het is een kleine sensor die met een biopsienaald in het lichaam kan worden aangebracht en is geprogrammeerd om kankercellen op te sporen en de groei van tumoren in de gaten te houden.

In de sensor zitten stofjes die door de wetenschappers geprogrammeerd kunnen worden om zich aan bepaalde moleculen te binden. Zo kunnen er stofjes in de sensor worden gestopt die op zoek gaan naar hormonen die erop wijzen dat kankercellen actief zijn.

Vangen
Een speciaal membraan stelt de sensor in staat om bepaalde moleculen ‘te vangen’. Met behulp van een MRI-scan kunnen artsen vervolgens de moleculen in de sensor bestuderen.

WIST U DAT…

…wetenschappers werken aan pillen die direct evalueren of het medicijn werkt?

Experimenten
De eerste experimenten met muizen zijn veelbelovend. Zo spoorde de sensor niet alleen kanker op, maar wist deze ook aan te geven of een hartaanval dreigde. De sensor bevatte in het laatste geval antistofjes die zich binden aan de proteïnes die de cellen van de hartspier loslaten wanneer deze openbarsten.

De methode is veelbelovend, zo vinden ook artsen. Op dit moment wordt gewerkt aan een nog beter prototype. Wellicht wordt de dure en tijdrovende MRI-scan dankzij de sensoren in het lichaam straks overbodig. “Met dit (de sensor, red.) brengen we het laboratorium in de patiënt,” stelt onderzoeker Michael Cima. “Ik denk dat deze apparaten heel krachtig, heel handig kunnen zijn,” meent radioloog Heike Daldrup-Link.

Bovenstaande foto is gemaakt door Michael Cima.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd