In 2019 gooiden we 931 miljoen ton voedsel weg

Ondertussen leden in datzelfde jaar zo’n 690 miljoen mensen honger.

We blijken met z’n allen nog veel te veel voedsel weg te gooien. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het United Nations Environment Programme (UNEP). In het nieuwe gepubliceerde rapport, het Food Waste Index-rapport 2021, komen onderzoekers met de onomwonden cijfers. Zo blijkt dat in 2019 maar liefst 931 miljoen ton voedsel een weg naar de vuilnisbak vond.

Voedselverspilling
In de studie analyseerden de onderzoekers hoeveel voedsel er wereldwijd in de vuilnisbakken van huishoudens, winkels, restaurants en andere voedseldiensten belandt. Een ongelofelijk omvangrijk onderzoek. Sterker nog, het rapport presenteert de meest uitgebreide gegevensverzameling, analyse en modellering van voedselverspilling tot nu toe. En de cijfers liegen er niet om. Want zoals uit de studie blijkt, gooiden we in 2019 931 miljoen ton voedsel weg. Dat is 17 procent van de totale hoeveelheid voedsel dat in datzelfde jaar voor consumenten beschikbaar was. Het gewicht van al dat weggegooide voedsel is ongeveer gelijk aan dat van 23 miljoen volledig beladen vrachtwagens van 40 ton die, bumper tegen bumper, 7 keer rond de aarde cirkelen.

Thuis
Uit het rapport blijkt bovendien dat er met name in huishoudens voedsel verspild wordt. De onderzoekers berekenden dat we thuis zo’n 11 procent van het totale beschikbare voedsel weer weggooien. Winkels en andere voedseldiensten verspillen respectievelijk 5 procent en 2 procent.

Elk land
Wie overigens denkt dat voedselverspilling alleen voorkomt in rijke landen, heeft het mis. Het rapport stelt vast dat in bijna elk land dat in het onderzoek werd meegenomen, voedselverspilling een probleem is, ongeacht het inkomensniveau. “Lange tijd werd verondersteld dat voedselverspilling alleen in ontwikkelde landen een groot probleem was,” zegt Marcus Gover, CEO van het Waste & Resources Action Program (WRAP). “Met de publicatie van het Food Waste Index-rapport zien we nu dat dit duidelijk niet zo is.”

Honger
Voedselverspilling blijkt dus een hardnekkig probleem. En dat terwijl er ondertussen miljoenen mensen op aarde hongerlijden. Want terwijl we in 2019 931 miljoen ton voedsel weggooiden, werden er in datzelfde jaar 690 miljoen mensen getroffen door honger. Dit aantal zal waarschijnlijk sterk stijgen als gevolg van de huidige pandemie. Daarnaast kunnen zo’n drie miljard mensen geen gezonde voeding betalen. Het wijst erop dat consumenten hulp nodig hebben om voedselverspilling thuis te verminderen.

Gevolgen
Het terugdringen van voedselverspilling is bovendien hard nodig. Het weggooien van eten heeft namelijk aanzienlijke ecologische, sociale en economische gevolgen. Wist je bijvoorbeeld dat 8 tot 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt wordt door niet geconsumeerd voedsel? “Met het verminderen van voedselverspilling verminderen we tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen,” stelt Inger Andersen, uitvoerend directeur van UNEP. “Ook vertraagt het de vernietiging van natuur door landconversie en vervuiling, vergroot het de beschikbaarheid van voedsel waardoor we honger verminderen en geld besparen.” Volgens Andersen is het dan ook tijd voor actie. “Als we de aanpak van klimaatverandering, verlies van natuur en biodiversiteit, vervuiling en afval willen opschalen, moeten bedrijven, overheden en burgers over de hele wereld hun steentje bijdragen om voedselverspilling terug te schroeven,” gaat ze verder. “Dit is een kans om gedurfde nieuwe acties te lanceren om voedselverspilling wereldwijd aan te pakken.”

2030
De tijd begint overigens te dringen. Het plan is namelijk om voedselverspilling tegen 2030 gehalveerd te hebben. Er is echter nog een lange weg te gaan. “Met nog maar negen jaar in het verschiet, zullen we dat doel niet halen als we niet significant meer gaan investeren in de aanpak van voedselverspilling bij mensen thuis,” aldus Gover. “Dit moet dan ook bij overheden, internationale organisaties en bedrijven hoog op de agenda komen te staan.”

Voortbouwend op het rapport zal UNEP regionale werkgroepen opzetten om landen te helpen om voedselverspilling beter in kaart te brengen. Een volgend rapport met nieuwe cijfers zal dan eind 2022 gepresenteerd kunnen worden. Tegelijkertijd hoopt het UNEP met de regionale werkgroepen landen te helpen om de opgestelde doelstelling voor 2030 te behalen en strategieën te bedenken om voedselverspilling te voorkomen.

Meer weten…

…over hoe je voedselverspilling kunt voorkomen? Lees dan ook dit eerder verschenen artikel op Scientias.nl, waarin wetenschappers vertellen over de do’s en don’ts op voedselverspillingsgebied.

Bronmateriaal

"UN: 17% of all food available at consumer levels is wasted" - United Nations Environment Programme (via EurekAlert)

Afbeelding bovenaan dit artikel: Matheus Henrique azideiadele via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd