In de rechtbank: taal versus beeld

Het cliché beweert dat een beeld meer zegt dan duizend woorden. Wanneer beelden in de rechtbank benut worden, beïnvloeden deze de rechter dan ook sterk. Maar: taal kan – door deze op een bepaalde manier toe te passen – net zo suggestief zijn. Dat concludeert onderzoeker Paul van den Hoven.

Door allerlei technologische ontwikkelingen wordt het beeld in de rechtbank steeds belangrijker. Foto’s en videobeelden kunnen gemakkelijk aan dossiers worden toegevoegd en gaan een doorslaggevende rol in de vervolging spelen. De angst bestaat dat beelden emoties oproepen die een juiste veroordeling in de weg staan. Sommigen willen dan ook dat beelden uit de rechtbank worden geweerd. Terecht?

Paul van den Hoven onderschrijft dat beelden de rechter kunnen beïnvloeden, maar betwijfelt of het afschaffen ervan de oplossing is. Hij concludeert dat ‘taaltekst’ en ‘beeldtekst’ niet zo gemakkelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Wanneer mensen bijvoorbeeld ‘9/11’ horen dan komen daar geen beelden bij kijken, maar ziet iedereen de beelden wel direct voor zich. Bovendien kunnen gebeurtenissen ook met woorden heel beeldend worden beschreven.

Volgens Van den Hoven werken beelden en taal in de rechtbank op gelijke wijze. De mensen die denken dat het toenemende gebruik van beeld een slechte ontwikkeling is, moeten proberen te achterhalen of taal alleen wel zo vertrouwd is. “Beeld vult aan, voegt toe,” meent Van den Hoven.

De conclusies omtrent beeld en taal in de rechtbank maken deel uit van de inaugurele rede van dr. mr. Paul van den Hoven. Hij zal deze op vrijdag 7 mei in de aula van de Universiteit van Tilburg uitspreken.

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit van Tilburg

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd