In de stamboom van het leven klimmen: het kan nu!

Wetenschappers maken de stamboom van het leven met behulp van een website voor iedereen toegankelijk. Een soort Google Maps dat niet laat zien waar we heen moeten, maar waar we vandaan komen.

“Na decennia van inspanning zijn wetenschappers nu mogelijk nog maar een jaar verwijderd van de eerste schets van de complete stamboom van het leven,” vertelt onderzoeker James Rosindell van het Imperial College London. “Het zou toch zonde zijn als we die boom bouwen, maar er geen enkele manier is om die boom te visualiseren.”

Google Maps
Om dat probleem op te lossen, liet Rosindell zich inspireren door Google Maps. “Bomen met miljoenen topjes, rijk versierd met extra gegevens, kunnen nu heel gemakkelijk in de browser met behulp van een zoomsysteem dat vergelijkbaar is met dat van Google Maps worden bestudeerd.” De website – die vandaag online is gegaan – heeft de naam OneZoom gekregen. “OneZoom is een nieuwe manier om de stamboom van het leven te visualiseren. Deze ziet er nog steeds uit als een boom, maar je kunt inzoomen op gebieden waar je interesse in hebt, net zoals je in kunt zoomen op kaarten (in Google Maps, red.).”

Zoogdieren
Op het moment bevat OneZoom enkel zoogdieren. Maar dat wil niet zeggen dat u er snel uitgekeken bent. De stamboom van het leven bevat meer dan 5000 soorten die allemaal netjes in groepen zijn onderverdeeld. Ook de status van het dier (bedreigd of niet) wordt gecommuniceerd. In de toekomst hoopt Rosindell nog veel meer soorten toe te kunnen voegen. “Onze droom voor de verre toekomst is een gemakkelijk toegankelijke website met daarop alles wat we over het leven op aarde weten.”

Met één muisklik kunt u zich naar een specifiek deel van de stamboom van het leven gaan en inzoomen op verschillende soorten die hier onder vallen. Bent u op zoek naar een specifieke soort? Dan kunt u de naam intypen en zoekt het programma deze soort op de stamboom op. “OneZoom biedt ons een heel natuurlijke manier om grote hoeveelheden complexe informatie te verkennen. Het is heel intuïtief, omdat het net zo werkt als de manier waarop we de wereld verkennen: we stappen op interessante objecten af om ze in detail te kunnen bekijken.”

Bronmateriaal

"Tree of life branches out online" - NERC.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door J.smith (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd