In tien jaar tijd 1200 nieuwe soorten ontdekt in Amazonegebied

Tussen 1999 en 2009 zijn in totaal 1200 nieuwe soorten planten en dieren in de Amazone ontdekt. Dat maakt het Wereldnatuur Fonds vandaag bekend. Het gaat om 637 planten, 257 vissen, 216 amfibieën, 55 reptielen, 16 vogels en 39 zoogdieren. Daarmee is de Amazone de meest diverse plaats op aarde, zo concludeert het WNF in het onderzoeksrapport.

De organisatie benadrukt dat de Amazone niet alleen heel divers is, maar ook laat zien hoe weinig wij mensen eigenlijk nog van de natuur en haar soorten weten. Het is niet ondenkbaar dat in de komende jaren nog veel meer nieuwe soorten ontdekt worden. Maar dan moet er wel wat veranderen, zo schrijft het WWF. Veel gebieden – waaronder de Amazone – worden ernstig bedreigd en soorten dreigen nog voordat we ze ontdekt te hebben, kopje onder te gaan.

Kikker
Het is onmogelijk om alle ontdekte soorten te vermelden, maar de meest bijzondere stippen we toch graag even aan. Deze kikker dook het afgelopen decennium ook ineens op. Het dier heeft opvallende ‘vlammen’ op zijn kop.

Foto: Lars K

Roze dolfijn
In 1830 maken wetenschappers melding van een roze dolfijn. In 2006 ontdekken onderzoekers dat het dier een echte nieuwe soort is, wanneer ze hem in de Amazone tegenkomen.

Foto: José Maria Fernández Díaz-Formentí

Slang
In 2002 ontdekken wetenschappers een anaconda. De slang krijgt de naam Eunectes beniensis en is vier meter lang.

Foto: José Maria Fernandez Diaz-Formenti

Koolstof
Hoewel in de Amazone op dit moment niet veel gekapt wordt, is het gebied nog steeds niet hersteld van wat mensen eerder deden. De afgelopen vijftig jaar is zo’n 17 procent van het regenwoud vernietigd. Dat is een gebied waar Spanje twee keer inpast. De Amazone is niet alleen een regenwoud waar veel diersoorten leven. Er zit ook zo’n negentig tot 140 miljard ton koolstof opgeslagen. Wanneer dit door het kappen van bos vrijkomt, verergert het mogelijk de klimaatverandering.

Voor meer foto’s van de ontdekte dieren kunt u hier terecht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd