India schiet satelliet kapot met ASAT

Met de missie laat India zien niet onder te doen voor andere grote ruimtevaartlanden.

De Indiase premier Narendra Modi laat op Twitter weten dat het land met succes een antisatellietwapen (ASAT) heeft gedemonstreerd (zie Twitterbericht hieronder). Het wapen raakte een satelliet op 300 kilometer hoogte. De test is tot ‘Mission Shakti’ gedoopt. “Mission Shakti was een zeer complexe missie, uitgevoerd op hoge snelheid en met een opmerkelijke precisie,” Twittert de premier. “Het toont de uitstekende vaardigheden van de wetenschappers van India en het succes van ons ruimteprogramma.”

Antisatellietwapen
Een antisatellietwapen is een ruimtewapen bedoeld om satellieten onklaar te maken of te vernietigen. Vaak worden deze wapens ingezet voor strategisch militaire doeleinden. Tot nu toe beschikten alleen de Verenigde Staten, Rusland en China over dergelijke wapens. Maar nu kan ook India aan dat rijtje toegevoegd worden. Het testen van dergelijke technologie ligt politiek vanzelfsprekend gevoelig. Want India kan in theorie ook (belangrijke) satellieten van andere landen naar beneden halen.

Veiligheid
Toch zegt de premier dat dat niet de insteek is van Mission Shakti. Met de test wil India voornamelijk laten zien mee te doen met de andere grote ruimtevaartlanden. Zo is India pas het vierde land dat het vermogen heeft om dit soort ingewikkelde missies uit te voeren. “Het maakt India sterker, nog veiliger en zal vrede en harmonie bevorderen,” aldus de premier.

Ruimteafval
Toch is de missie voor sommigen reden tot zorg. Zo zweeft er op dit moment al erg veel ruimteafval in een baan rond de aarde. En met het testen van antisatellietwapens, neemt dat afval alleen maar toe. Er zijn de afgelopen jaren wel pogingen gedaan om de hoeveelheid ruimteafval terug te dringen. Maar dat leverde niet het gewenste resultaat op. Het afval komt er namelijk rapper bij dan dat het verwijderd wordt. Twee gebeurtenissen hebben voornamelijk een enorme bijdrage geleverd aan het probleem. Zo vernietigde China in 2007 een satelliet waar 150.000 stukken puin bij vrij kwam. En twee jaar later botsten twee satellieten (één kapotte en één goeie) op elkaar.

Het ministerie van India geeft echter aan de test zo ontworpen te hebben, dat deze zo min mogelijk puin zou veroorzaken. Zo werd de missie bijvoorbeeld uitgevoerd in de lagere atmosfeer. Brokstukken zullen daarom binnen enkele weken op de aarde terugvallen. Hoeveel puin er door de missie is ontstaan, en of er echt geen afval in hoger gelegen banen terecht is gekomen, is nog niet bekend.

Meer weten?
Wil je meer weten over India als ruimtevaartland en of zij de concurrentie aan gaan met andere grote spelers? Lees dan ook eens het achtergrondverhaal dat eerder op Scientias.nl verscheen: Wordt India een concurrent van de andere grote ruimtevaartlanden?

Bronmateriaal

"Twitter"

Afbeelding bovenaan dit artikel: PIRO4D / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd