Indiaas laboratorium test grootste magneet ter wereld

India begint binnenkort met de bouw van een gigantisch laboratorium. Het 250 miljoen kostende laboratorium wordt onder de grond gebouwd en heet het Indian Neutrino Observatorium. In het observatorium komt een gigantische magneet, gemaakt van 50.000 ton gemagnetiseerd ijzer. Deze magneet is vier keer zwaarder dan de 12.500 ton magneet van CERN in Genève.

Het laboratorium wordt onder een dikke laag graniet gebouwd. Deze laag, met een dikte van 1.300 meter, beschermt het lab tegen muonen. Die ontstaan wanneer kosmische straling in aanraking komt met de aardse atmosfeer. Deze muonen kunnen onderzoeksresultaten van het laboratorium in de war schoppen.

Neutrino’s en het ijzer werken op elkaar in, waardoor geladen deeltjes ontstaan. De banen van de geladen deeltjes worden afgebogen door het magnetische veld van het ijzer. 30.000 detectoren, die zich tussen de lagen ijzer bevinden, houden de geladen deeltjes in de gaten.

Een neutrino komt in drie smaken. Het deeltjes is een elektron, een tau of een muon. Wetenschappers van het Indian Neutrino Observatorium hopen te leren welke variant het zwaarst en het lichtst is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd