Indiase boeren vechten dapper tegen weersverandering

 KLIMAAT  Terwijl de leiders in Kopenhagen ruzie maken over wie wat gaat betalen en wie op welke uitstoot gaat bezuinigen, zien Indiase boeren de weersveranderingen gebeuren: het water stijgt en er valt meer regen, terwijl het soms ook lang droog kan zijn. De boeren nemen het heft dan ook in eigen handen en passen zich – met simpele technieken – aan.

De mensen in Uttar Pradesh – een deelstaat van India – hebben te kampen met enorme regenval en telkens wisselende waterstanden. Vanaf de bergen in Nepal – waar ook veel meer regen is gevallen dan normaal – stroomt het water de deelstaat binnen. Het zijn weersomstandigheden waar hun huizen, vee en gewassen niet tegen bestand zijn.

Broeikaseffect zegt de boeren in Uttar Pradesh weinig. Ze zien enkel het weer veranderen en passen zich – uit noodzaak – aan. “Ik weet niet wat de belangrijke mensen in het buitenland kunnen doen aan het weer, maar wij doen wat we kunnen om onszelf te helpen,” vertelt de 55-jarige boer Hooblal Chauhan. Hij heeft de laatste jaren druk geëxperimenteerd met het verbouwen van verschillende soorten rijst en tarwe. Als het ene gewas dan niet overeind blijft, is er nog hoop voor het andere.

In de Indiase dorpen wordt ondertussen hard gewerkt om alles – in de strijd tegen het stijgende water – op te hogen. Huizen krijgen hogere funderingen, de wegen worden opgehoogd en er wordt nieuwe drainage aangelegd. Aangemoedigd door de Gorakhpur Environmental Action Group gaan boeren meer verschillende gewassen verbouwen. Bijvoorbeeld rijst die wel wat water kan hebben, maar ook bonen, spinazie, uien en aardappelen zijn op de velden te vinden.

Om te voorkomen dat gewassen al in een vroeg stadium verloren gaan, wordt er in een kwekerij gezaaid. Bij hoog water kunnen de jonge gewassen dan gemakkelijk naar hoger gelegen gebieden worden gebracht, zodat de groei niet verstoord wordt. Boeren bouwen daarnaast platformen die hoog boven de grond uit torenen. Op deze platformen worden ook gewassen verbouwd. Als het droger is, kunnen de gewassen beneden verder groeien.

Naast het overtollige water hebben de inwoners van de deelstaat met vlagen ook last van droogte. De temperaturen lopen op en regen kan soms lang uitblijven. Vandaar dat de dorpelingen de handen ineen hebben geslagen en waterpompen hebben gekocht. Natuurlijk krijgt niet iedereen de kans om zich aan te passen. Er zijn ook genoeg boeren die naar de stad verhuizen of vee moeten verkopen om rond te kunnen komen.

“Het is waar dat ontwikkelingslanden veel investeringen vragen om zich aan te kunnen passen aan de effecten van klimaatverandering, maar kleine en marginale boeren, die behoren tot de armsten van India, kunnen een begin maken door simpele en goedkope technieken te gebruiken en zichzelf zo te helpen,” meent Ekta Bartarya van de Gorakhpur Environmental Action Group.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd