Indrukwekkend 4200 jaar oud vestingwerk ontdekt in Spanje

Archeologen hebben in Spanje een vestingwerk ontdekt dat ergens rond 2200 voor Christus tot stand kwam. Het vestingwerk bestaat uit een muur van wel twee tot drie meter dik en ooit moet deze muur tot wel zeven meter hoog zijn geweest.

Het vestingwerk bestaat uit een 300 meter lange muur die met grote regelmaat onderbroken wordt door torens. Over een lengte van 70 meter hebben archeologen bijvoorbeeld al zes torens teruggevonden. Om toegang te verkrijgen tot het gebied achter de muur, moest men vroeger door een gang met hele dikke muren en grote deuren op het einde. Deze deuren werden met dikke houten balken dichtgehouden.

Uit het oosten
Naast de grote doorgang troffen de archeologen ook een tweede deur aan: een gebogen deur. Het is voor het eerst dat zo’n deur, afkomstig uit de prehistorie, in Europa wordt teruggevonden. Eerder werden bogen zoals deze en afkomstig uit deze periode wel al teruggevonden in Turkije en het Midden-Oosten (Israël, Jordanië). Het vertelt ons waarschijnlijk iets over de afkomst van de mensen die dit vestingwerk bouwden, stellen de archeologen. Zij kwamen waarschijnlijk uit het oosten. Maar hoe kwamen zij in Spanje terecht? Zij zouden er naartoe zijn getrokken toen een crisis zo’n 4300 jaar geleden hun thuisland verwoestte.

WIST U DAT…

…in Spanje onlangs de oudste rotskunst van Europa is teruggevonden? De kunst is mogelijk vervaardigd door Neanderthalers.

Indrukwekkend
De archeologen zijn overduidelijk onder de indruk van de kennis en kunde van de mensen die dit vestingwerk neerzetten. De bouwers hadden overduidelijk kaas gegeten van architectuur en bouwkunde. Ze zetten torens neer op heuvels met een steilte van wel 40 procent, gebruikten cement dat de constructie bijzonder sterk maakte (zo sterk dat resten ervan 4200 jaar later nog steeds worden aangetroffen) en over de locatie van de tweede, ietwat verstopte, deur is zo goed nagedacht dat de bouw van de muur wel van te voren helemaal moet zijn gepland. Ook vertelt het vestingwerk ons meer over de militaire tactieken van de bouwers: deze mensen hielden er tactieken op na die in het westen totaal onbekend waren.

La Bastida
De onderzoekers deden hun vondst in de Spaanse regio Totana. Hier werden al eerder opgravingen gedaan: ooit bevond zich hier namelijk de stad La Bastida. Deze stad kwam in 2200 voor Christus voor het eerst tot stand en moet tijdens de Bronstijd de machtigste stad van Europa zijn geweest. En ook in de jaren erna was het een stad die indruk gemaakt moet hebben: archeologen hebben resten van grote huizen en publieke gebouwen teruggevonden. Ook stuitten ze op de resten van een groot zwembad waar wel 400.000 liter water in paste. Daarmee was deze stad zijn tijd ver vooruit.

De opgravingen in het gebied gaan nog even door. Archeologen hopen er nog veel meer mooie dingen te vinden. En in de toekomst moet het één groot openluchtmuseum worden waarin mensen de oude schatten met eigen ogen kunnen bewonderen.

Bronmateriaal

"La Bastida Unearths Impressive 4,200-Year-Old Fortification" - UAB.es
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door UAB.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd