Insect beduvelt spin met toneelstukje

Normaal gesproken gebruiken spinnen hun web om insecten te vangen. Wetenschappers hebben nu echter ontdekt dat het insect Stenolemus bituberus de rollen moeiteloos omdraait. Het insect laat het web trillen en doet de prooi na. De spin gaat er nietsvermoedend op af en wordt direct door de insect neergestoken. De dood volgt binnen tien seconden.

Spinnen sporen gevangen insecten op met behulp van trillingen. Een dier dat in het web vliegt, zorgt ervoor dat het hele web in beweging komt en de spin snelt toe. De Stenolemus bituberus weet dat heel goed en maakt er heel simpel misbruik van. Het diertje beweegt met diens voorpoten het web zodat het lijkt alsof er een klein, uitgeput slachtoffer in zit.

Slachtoffer
De spin gaat er nietsvermoedend op af en wordt vervolgens een prooi van diens eigen web. Zodra een spin in de buurt van het insect komt, slaat deze toe. Hij houdt de spin tussen zijn voorpoten en steekt hem enkele keren met een scherpe punt van zijn lichaam. De spin sterft al snel.

Voorzichtig
“De insecten zijn vanzelfsprekend heel voorzichtig wanneer ze in de spinnenwebben kruipen,” vertelt onderzoeker Wignall. “Daarom bewegen ze heel langzaam. Ik heb vele uren met mijn neus op enkele centimeters afstand van het web naar de Stenolemus bituberus zitten kijken.”

WIST U DAT…

Mislukt!
Uit het onderzoek van Wignall en zijn collega’s blijkt dat de trillingen die de insecten veroorzaken gelijk zijn aan de bewegingen van echte slachtoffers. Het toneelstukje is dan ook zeer geloofwaardig voor de spin. Dat wil niet zeggen dat de insecten altijd aan het langste eind trekken. Soms gaat het ook wel eens mis en eindigen ze in de maag van de spin.

Dat neemt echter niet weg dat het plan van het diertje sterk is. “Ik vind het ongelofelijk te bedenken dat een insect dat meestal gezien wordt als voedsel voor een spin zo’n controle heeft gekregen over het gedrag van het roofdier.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd