Insulinepil is weer een stapje dichterbij de realiteit, met dank aan de wetenschap

Niet meer spuiten, maar slikken. Voor veel diabetespatiënten zou dit het leven vergemakkelijken. Niet alleen is een pil slikken iets handiger, ook kan een insulinepil in een vroeg stadium van de ziekte gegeven worden. Dit verlaagt de kans op complicaties, zoals bijvoorbeeld blindheid.

De Indiase onderzoeker Sanyog Jain en zijn collega’s werken al een aantal jaar aan insuline in een orale vorm. In een nieuw paper, dat verschijnt in Biomacromolecules, beschrijft het team de vondst van een betrouwbare en goedkope manier om insuline af te leveren. Insuline wordt verpakt in kleine zakjes van lipiden. Dit zijn vetachtige stoffen die onoplosbaar zijn in water. Daarnaast voegen de wetenschappers foliumzuur toe, waardoor insuline beter wordt opgenomen in het bloed. Wellicht dat moeders zich foliumzuur nog kunnen herinneren. Foliumzuur wordt flink geslikt door zwangere vrouwen, omdat tijdens de zwangerschap de behoefte aan folaat hoog is.

Miljarden euro’s
In de insuline-industrie gaat veel geld om. In 2010 werd er voor het eerst meer dan 15 miljard dollar uitgegeven aan insuline, zo meldt Forbes. Van 2000 tot 2010 zijn de opbrengsten wereldwijd verviervoudigd. De opbrengsten zullen nog verder stijgen. Op dit moment zijn er wereldwijd bijna 350 miljoen diabetespatiënten, maar naar verwachting stijgt dit in 2030 naar 500 miljoen.

Diabetes genezen

De insulinepil is een mooie tussenoplossing, maar de wetenschap zoekt het liefst naar een manier om diabetes te genezen. Dit jaar werd een muis verlost van diabetes met een eiwitcocktail.

Van proefdieren naar mensen
Een insulinepil is een stuk goedkoper dan een spuit en biedt dus mogelijkheden. Toch zal het nog zeker enkele jaren duren voordat de pil daadwerkelijk te koop is. De onderzoekers hebben diverse experimenten met ratten uitgevoerd – die grotendeels zijn geslaagd, ondanks dat de hoeveelheden opgenomen insuline in het bloed wel eens varieerden – maar willen graag verder. De volgende stap is om mensen te vinden die willen experimenteren met een insulinepil. “Helaas hebben wij geen geld om klinische proeven te doen”, zegt Jain.

Enthousiast
Ook in de bedrijfswereld wordt hard gewerkt aan een pil, bijvoorbeeld door het Deense Novo Nordisk en de Israelische start-up Oramed. Wetenschapper Miriam Kidron van Oramed is enthousiast over de resultaten van het Indiase onderzoek, zo laat hij weten aan The Conversation. “De meeste mensen hebben hetzelfde idee over het ontwikkelen van een insulinepil, maar het zijn juist de kleine verschillen die uiteindelijk de doorslag geven.”

Voor alles een pilletje?
In de toekomst is er wellicht voor alles een pilletje. Zo kwamen wetenschappers in 2011 met een afvalpil. Deze veelbelovende pil laat mensen één kilo per week afvallen. Wat vindt u hiervan? Reageer onder dit artikel!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd