Intelligentie chimpansee wordt voornamelijk bepaald door genen

Sommige chimpansees zijn intelligenter dan soortgenoten. Uit onderzoek blijkt dat intelligentie vooral een genetische aanleg is. Chimpansees geven de ‘goede’ genen door van generatie op generatie. Genetische aanleg is niet de enige factor als het gaat om cognitieve vaardigheden, maar wel zeer bepalend.

Voor het onderzoek moesten 99 chimpansees in de leeftijd van negen tot 54 jaar dertien cognitieve testen afronden. De bevindingen van de wetenschappers worden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Current Biology.

Opvallend is dat opvoeding of het geslacht geen invloed heeft op hoe intelligent een chimpansee is. Een chimpansee die is opgevoed door mensen presteert niet beter tijdens cognitieve testjes dan een chimpansee die door een chimpansee is opgevoed.

Genetische aanleg bij mensen
Ook voor mensen geldt dat intelligentie grotendeels genetisch bepaald is. Als je een hoge score haalt voor een IQ-test, dan is de kans groot dat jouw (groot)ouders ook goed presteerden. Overigens hebben omgevingsfactoren een kleine uitwerking op de intelligentie van mensen. Denk bijvoorbeeld aan opleiding of vrienden.

Gezamenlijke voorouder
Bij dieren ligt dit anders. Hoe goed dieren presteren tijdens cognitieve testen is afhankelijk van omgevingsfactoren en eerder vertoond gedrag. De onderzoekers zijn overtuigd dat verschillen in cognitie ontstaan zijn in de gemeenschappelijke voorouder van chimpansees en mensen, die vijf miljoen jaar geleden leefde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd