Intensief twitteren is schadelijk voor je relatie

sociale-meida

Sociale media kunnen een negatieve uitwerking hebben op je relatie. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek. Wie intensief berichten plaatst op Twitter of Facebook, heeft een grotere kans op conflicten. Onderzoekers suggereren dat sociale media zorgen voor meer scheidingen.

Sociale netwerksites zijn belangrijk om in contact te blijven met anderen, maar excessief gebruik van deze sites kan nadelig zijn voor een romantische relatie. Relaties – zowel persoonlijk als onpersoonlijk – zijn sociaal van aard en beïnvloeden de sociale netwerken van elkaar. Facebook en Twitter nemen deze rol over en brengen jouw sociale netwerken in kaart. De onderzoekers menen dat zij dan ook een belangrijke negatieve rol hebben.

Moet ik mijn ex ontvrienden op Facebook?

Nee, dit is niet zo slim. Mensen die Facebook-vrienden blijven met hun ex-partner hebben minder negatieve gevoelens en een beperkter seksueel verlangen naar hun ex dan mensen die hun ex uit hun vriendenlijst gooien.

Twitter-onderzoek
Onderzoeker Russell B. Clayton van de universiteit van Missouri-Columbia stuurde een vragenlijst naar 581 Twitter-gebruikers in de leeftijd van 18 tot 67 jaar. De deelnemers beantwoordden vragen over hun Twitter-gebruik. Vragen als ‘hoe vaak gebruik je Twitter?’ en ‘heb je wel eens een conflict met je partner over jouw Twitter-gebruik’ passeerden de revue. Het resultaat is een inkoppertje: intensief Twitter-gebruik vergroot de kans op conflicten. In een eerder onderzoek is hetzelfde effect vastgesteld bij extreem Facebook-gebruik.

“Hoe meer iemand in een relatie Facebook gebruikt, hoe meer hij of zij geneigd is de Facebook-activiteit van de partner bij te houden, wat kan leiden tot jaloezie,” zegt Clayton. “Door Facebook geïnduceerde jaloezie zijn mensen geneigd (opnieuw) in contact te komen met voorgaande partners. En dat kan leiden tot emotioneel en fysiek vreemdgaan.”

“Gelukkig zit er een uitknop op je telefoon!”

Korte relaties
Dit gebeurde vaker in nieuwere relaties van korter dan drie jaar. “Dit suggereert dat Facebook een bedreiging kan zijn voor relaties die nog niet helemaal ontwikkeld zijn. Aan de andere kant gebruikten deelnemers die langer dan drie jaar een relatie hadden minder vaak Facebook, of hadden zij bijna geen nieuwere vrienden waardoor Facebook-gebruik minder bedreigend kan zijn.” Opvallend genoeg geldt de grens van drie jaar niet voor Twitter. Zou dit komen omdat Twitter iets minder persoonlijk is dan Facebook? Vervolgonderzoek moet dit uitwijzen.

Stoppen of niet?
Moeten we nu echt stoppen met Twitter en Facebook? Nee, dat is overdreven. Als je nog geen relatie hebt, kunnen Facebook en Twitter juist helpen om ‘de ware’ te ontmoeten. Maar, eenmaal in een relatie is het goed om af en toe je telefoon aan de kant te leggen. Gelukkig zit er een uitknop op!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd