Internationaal ruimtestation krijgt een 3D-printer

3d-printer

Hier op aarde zijn ze al aardig ingeburgerd en nu mag ook de ruimte aan de 3D-printer gaan wennen. In de herfst van volgend jaar krijgt het ISS een heuse 3D-printer. Het is de eerste 3D-printer die in de ruimte actief is.

NASA heeft het bedrijf Made in Space opdracht gegeven om de eerste 3D-printer voor in de ruimte te vervaardigen. Het is de bedoeling dat de printer in de herfst van 2014 het luchtruim kiest.

Bewijzen
Na aankomst in het ISS zal de 3D-printer een aantal zaken moeten bewijzen. Bijvoorbeeld welke effecten de beperkte zwaartekracht op lange termijn op geprinte voorwerpen heeft. Ook zal de printer aan moeten tonen dat deze in staat is om nuttige componenten te bouwen die astronauten kunnen gebruiken.

WIST U DAT…

…de 3D-printer hier op aarde al levens redt?

Gemakkelijk
Als het allemaal goed gaat, kan de 3D-printer het leven in de ruimte een stuk gemakkelijker maken. Als astronauten nu iets nodig hebben, moet het vanaf de aarde worden ingevlogen. In de toekomst kunnen astronauten benodigde gereedschappen en onderdelen wellicht gewoon printen. Dat is niet alleen gemakkelijker, maar ook goedkoper.

En in de verre toekomst kunnen we in de ruimte wellicht niet eens zonder 3D-printer. Enkele onderdelen naar het ISS brengen, is namelijk zo’n probleem nog niet. Maar een kapot onderdeel op een basis op Mars vervangen: dat wordt een dure grap. Tenzij de 3D-printer ook daar mee naartoe gaat. De experimenten die eind volgend jaar in het ISS plaatsvinden, zijn dan ook van cruciaal belang voor de ambities die tal van ruimtevaartorganisaties en -ondernemingen hebben, namelijk het verkennen van ons zonnestelsel.

Bronmateriaal

"Microgravity & Sub-Orbital Research" - Madeinspace.us
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Made in Space.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd