Internationaal ruimtestation wemelt van de bacteriën

iss

Hoewel in het ruimtestation maar zes mensen wonen, komen er meer bacteriën voor dan in zogenoemde cleanrooms op aarde.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van NASA. De wetenschappers bestudeerden stof in de lucht in het ISS en stof afkomstig uit stofzuigerzakken die in het ISS gebruikt werden. Vervolgens vergeleken ze dit stof met het stof afkomstig uit zogenoemde cleanrooms (zie kader) op aarde. De belangrijkste verschillen tussen deze cleanrooms en het ruimtestaton waren dat in cleanrooms continu verse lucht wordt aangevoerd, terwijl in het ISS lucht gefilterd en gerecycled wordt. Daarnaast wordt het ISS continu door zes mensen bewoond, terwijl in een cleanroom per dag wel vijftig mensen binnen kunnen wandelen.

Cleanrooms

Cleanrooms zijn gesloten werkomgevingen waarin maatregelen worden genomen om besmetting (door bijvoorbeeld bacteriën of stofdeeltjes) te voorkomen of zo veel mogelijk te beperken. In cleanrooms worden bijvoorbeeld medicijnen vervaardigd of ruimtevaartuigen en satellieten gebouwd.

Huidbacteriën
Uit het onderzoek blijkt dat er meer bacteriën in het ISS te vinden zijn dan in de cleanrooms op aarde. Het grootste deel van de microbiële samenleving in het internationale ruimtestation bestaat uit Actinobacteriën. Dit zijn bacteriën die met name op de menselijke huid leven. Dat deze meer in de ruimte dan op aarde voorkomen, zou volgens de onderzoekers komen doordat er op aarde grondiger kan worden schoongemaakt dan in het ISS.

Infecties
Ook troffen de onderzoekers in het stof afkomstig uit het ISS twee groepen ziekteverwekkers aan die kunnen leiden tot infecties. Of deze werkelijk gevaarlijk zijn voor de astronauten, blijft onduidelijk.

Het onderzoek is belangrijk, zo stelt NASA. Het onderzoek kan helpen om te bepalen wat ‘normaal’ is als het gaat over de hygiëne aan boord van het ISS. Ook is het voor het monitoren en handhaven van de gezondheid van astronauten aan boord van het ISS belangrijk om te weten welke bacteriën in het ISS voorkomen. “We krijgen een duidelijker beeld van de microbiële samenleving aan boord van het internationale ruimtestation,” stelt onderzoeker Kasthuri Venkateswaran. “Dat helpt ons om bacteriën die een bedreiging vormen voor de apparatuur of de gezondheid van de astronauten te identificeren, ook helpt het ons om gebieden aan te wijzen die beter moeten worden schoongemaakt.”

Bronmateriaal

"How clean is the International Space Station?" - BioMedCentral
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd