Ons brein groeit en herstelt zich als we slapen

Oligodendrocyte buitenste laag van een zenuwcel met als functie het myeliniseren van de zenuwuitlopers(node of ranvier).Een nacht slapen doet ons brein goed. Wetenschappers van de University of Winsconsin hebben nu bewijs gevonden dat onze hersenen tijdens het slapen groeien en zich herstellen.

Myeline

Myeline is een vettige stof die de uitloper van een zenuwcel omhult. Het zorgt ervoor dat zenuwimpulsen sneller worden doorgestuurd en is betrokken bij het herstel en de groei van hersencellen.

De onderzoekers hebben bij muizen de activiteit van de oligodendrocyten gemeten. Oligodendrocyte is de buitenste laag van een zenuwcel. De belangrijkste functie van oligodendrocyte is het myeliniseren van de zenuwuitlopers. Bij de muizen die sliepen, werd de aanmaak van myeline ingeschakeld. Bij muizen die wakker werden gehouden, werd er activiteit gemeten bij de genen die zorgen voor het afsterven van cellen. Daarnaast bleek uit een aanvullende analyse dat de productie van oligodendrocyten wordt verdubbeld tijdens de remslaap. Deze bevindingen geven aan hoe slaap of een gebrek aan slaap de hersenen zouden kunnen herstellen of beschadigen.

Het onderzoek leidt tot nieuwe inzichten over de rol van slaap op het herstel en de groei van de hersenen. Onderzoekers weten al jaren dat meerdere cellen worden ingeschakeld tijdens de slaap en weer worden uitgeschakeld tijdens de periode van waak. Het was echter onduidelijk hoe tijdens de slaap specifieke celtypes worden beïnvloed, zoals bij oligodendrocyten.

Chiara Cirelli, een van de medewerkers aan het onderzoek, suggereert dat extreem of chronisch slaapgebrek symptomen van Multiple Sclerose (MS) kunnen verergeren. Bij MS is er sprake van beschadigde myeline. In de toekomst zal worden onderzocht of er een verband bestaat tussen de slaappatronen en de ernst van de symptomen van MS.

Bronmateriaal

"Sleep boosts production of brain support cells" - eurekalert.org
"MS research: Myelin influences how brain cells send signals" - eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Wikimedia Commons(cc via Wikimedia Commons)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd