Io heeft oceaan vol magma

Gegevens van NASA’s Galileo wijzen erop dat een gigantische oceaan vol magma alle heftige erupties op de maan voedt.

Io – een maan van Jupiter – is vulkanisch actief. Sterker nog: het is één van de meest vulkanische plaatsen in het zonnestelsel. Elk jaar produceert de maan honderd keer meer lava dan de aarde.

Oceaan
Wetenschappers denken nu te weten waar al die lava vandaan komt. Onder de korst bevindt zich een gigantische oceaan vol magma. Op sommige plaatsen is de laag zo’n vijftig kilometer dik, zo schatten wetenschappers. En dat is nog een voorzichtige schatting: het kan veel dikker zijn.

WIST U DAT…

…ons zonnestelsel heel wat vreemde manen heeft? Lees er hier alles over!

Jupiter
Vulkanen bevinden zich overal op Io. Dat is heel anders dan op aarde waar vulkanen zich enkel aan de randen of op zwakke plekken van platen bevinden. Het onderzoek verklaart waarom Io werkelijk overal zo vulkanisch actief is. Het heeft te maken met Jupiter: de gasgigant produceert kolossale getijden op de maan. Deze getijden hebben een grote invloed op de maan en zorgen er zelfs voor dat gesteenten smelten.

Hoge temperaturen
De magmalaag is dus zeker zo’n vijftig kilometer dik. En qua volume vormt de laag zeker tien procent van de mantel van de maan. De temperaturen zijn hoog: waarschijnlijk hoger dan 1200 Celsius.

Galileo
De informatie die leidde tot de ontdekking was allang voorhanden, zo legt onderzoeker Krishan Khurana uit. “De data was al zeven of acht jaar beschikbaar. Maar we konden in die tijd niet verklaren wat we zagen.”

“De maan is qua grootte slechts één veertiende van het volume van de aarde. In massa is het slechts één zestiende,” vertelt Khurana. “Maar door de enorme hoeveelheid hitte die gegenereerd wordt door de getijden die Jupiter veroorzaakt, lijkt de interne structuur van Io veel op die van de aarde of een grotere planeet met veel tektoniek.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd