Dit is de beste foto die Hubble ooit van Alpha Centauri A en B maakte

NASA en ESA hebben een prachtige foto van ruimtetelescoop Hubble vrijgegeven. Op de foto schijnen Alpha Centauri A en B je als twee koplampen in de nacht tegemoet.

Alpha Centauri A en B maken deel uit van het stersysteem dat het dichtst bij de aarde staat. Dit stersysteem bestaat uit drie sterren: Alpha Centauri A, Alpha Centauri B en de rode dwerg Proxima Centauri.

Op de foto zijn dus maar twee van de drie sterren te zien. Links zie je Alpha Centauri A. Rechts schittert Alpha Centauri B. Alpha Centauri A is ietsje groter dan onze zon en Alpha Centauri B is ietsje kleiner.

Alpha Centauri A en B. Afbeelding: ESA / Hubble & NASA.
Alpha Centauri A en B. Afbeelding: ESA / Hubble & NASA.

Hubble maakte de foto met behulp van de Wide Field and Planetary Camera 2 (WFPC2). WFPC2 werd tijdens de eerste dertien jaar van Hubble’s actieve leven veel gebruikt, maar in 2009 vervangen door Wide Field Camera 3. Het betekent dat deze foto dus al wat ouder is. Maar NASA en ESA hebben het kiekje nu pas vrijgegeven. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het grote nieuws dat wetenschappers vorige week aankondigen: de ontdekking van een aardachtige planeet rond Proxima Centauri. De planeet is slechts vier lichtjaar van ons verwijderd en bevindt zich in de leefbare zone. De komende jaren zal ongetwijfeld uitgezocht worden of deze planeet ook werkelijk leven herbergt.

Hoewel op deze Hubble-foto alleen Alpha Centauri A en B pronken, heeft Proxima Centauri over aandacht dus niet te klagen. Bovendien heeft Hubble Proxima Centauri een paar jaar geleden al vereeuwigd. Het leverde het kiekje op dat je hieronder ziet.

Afbeelding: NASA / ESA.
Afbeelding: NASA / ESA.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd