Is cameratoezicht op oceanen noodzakelijk?

Camera’s moeten oceanen continu in de gaten houden. Dit vindt een wereldwijde oceanografische gemeenschap. Hierdoor is het mogelijk om oceanen veel systematischer in kaart te brengen, wat mogelijk wordt gemaakt door de snelle ontwikkeling van digitale techniek. Eén kanttekening: zo’n systeem kost vele miljarden euro’s. Is dat het waard?

Zeventig procent van de aarde bestaat uit oceanen en kustzeeën. Ze zijn belangrijk voor de toekomst op gebied van klimaatontwikkeling, veiligheid, voedselvoorziening, transport, energiewinning, recreatie en zeespiegelrijzing. Er zijn signalen dat oceanen op bepaalde plaatsen veranderen. Helaas krijgen wetenschappers nu gefragmenteerde beelden binnen.

Cameratoezicht kan zorgen voor een samenhangend beeld, omdat camera’s vele plekken tegelijkertijd in de gaten houden. De installatie van zo’n wereldwijd ‘cameratoezicht’ op onze oceanen vereist een investering van ongeveer tien miljard euro en de jaarlijkse kosten voor het onderhoud en het bewerken en interpreteren van de data door internationale teams van oceanografen bedragen drie tot vier miljard euro.

WIST U DAT…

…de Noord-Atlantische Oceaan niet continu opwarmt?

Toch is dit goed besteed geld, zo vinden de organisaties ‘Partnership for the Observation of the Global Oceans’ (POGO) en ‘Ocean United’. Zo kunnen camera’s zeestromen monitoren, olierampen – zoals in de Golf van Mexico – voorkomen of snel controleren en kijken of er een tsunami ontstaat na een krachtige zeebeving.

En wat als het plan doorgaat? Dan worden er allerlei instrumenten geïnstalleerd, zoals onderwaterkabels met sensoren, speciale boeien en duizenden kleine robotische sondes.

Bronmateriaal

POGO News release Ocean Observation (pdf-bestand)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd