Is uw pan met anti-aanbaklaag gevaarlijk?

Wetenschappers hebben een chemische stof – die gelinkt wordt aan een schildklierziekte – in waterresistente stoffen en pannen met anti-aanbaklaag aangetroffen. Mensen die met de stof in aanraking komen, blijken twee keer zo grote kans te hebben op een schildklieraandoening. En dat roept vragen op.

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met hoge niveaus perfluoroctaanzuur (PFOA) in het bloed een grotere kans op schildklierziektes hebben. Deze aandoeningen tasten de stofwisseling aan. PFOA is een veelgebruikte chemische stof in diverse producten. U vindt het bijvoorbeeld in de eerder genoemde pannen, maar ook in de coating die tapijt tegen vlekken moet beschermen.

Ondanks deze ontdekking zijn de onderzoekers voorzichtig. De link tussen PFOA en schildklierziektes kan wel eens complex en indirect zijn. Meer onderzoek is dan ook noodzakelijk. “We moeten te weten komen wat ze (de chemicaliën, red.) doen,” meent onderzoeker Tamara Galloway. Eerder onderzoek wees uit dat mensen die in de buurt van fabrieken waar PFOA geproduceerd werd, niet eenduidig meer last hebben van hun schildklier. Toch waarschuwen de onderzoekers dat voorzichtigheid geboden is.

“We weten niet of deze chemische stof de schildklier direct aantast. Schildklierziekte wordt vaak veroorzaakt doordat het immuunsysteem plotseling de schildklier aanvalt, dus misschien is deze stof wel van invloed op het immuunsysteem, in plaats van direct op de schildklier.” De onderzoekers trekken hun conclusie nadat zij 3966 Amerikaanse volwassenen (ouder dan twintig) bestudeerd hebben.

De schildklier bevindt zich in de nek en regelt daar hormonen die nodig zijn voor de verbranding. Mensen wiens schildklier traag werkt, hebben onder meer last van haaruitval en gewichtstoename. Overactieve schildklieren zorgen ervoor dat mensen gewicht verliezen en snelle hartslag. In beide gevallen zijn de gevolgen bedreigend.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd