Wat is het gewicht van alles wat door mensen is gebouwd?

Alles wat wij mensen ooit gebouwd hebben – van huizen tot fabrieken en van smartphones tot cd’s – wordt ook wel de technosfeer genoemd. Deze weegt inmiddels dertig biljoen ton.

“De technosfeer is een nieuw fenomeen en één die razendsnel evolueert”, reageert professor Mark Williams van de universiteit van Leicester. Williams en zijn collega’s berekenden het totale gewicht van de technosfeer van onze planeet en beweren in hun paper in The Anthropocene Review dat alle door de mens gemaakte objecten bij elkaar dertig biljoen ton wegen.

50 kilo per m2
Dertig biljoen ton is een abstract getal. Want hoeveel is dit nu eigenlijk? Volgens de onderzoeker komt dit neer op ruim vijftig kilo per vierkante meter aardoppervlak. Volgens de onderzoekers van de universiteit van Leicester neemt het gewicht ook razendsnel toe.

“De technosfeer is het geesteskindje van de Amerikaanse wetenschapper Peter Haff”, zegt professor Jan Zalasiewicz. “Het zijn alle structuren die mensen hebben gebouwd om zichzelf in leven te houden. Daarbij moet je denken aan huizen, fabrieken, mijnen, boerderijen, wegen, vliegvelden, havens, computers, maar ook weggegooid afval.”

Zelfs op plaatsen waar je het niet verwacht, komen we menselijke creaties tegen. Bijvoorbeeld op de bodem van de zee, waar gemiddeld zeventig kilo plastic per vierkante kilometer ligt.

Vooruitgang wordt geremd
Het gewicht van de technosfeer neemt toe, wat o.a. komt doordat de materialen lastig te hergebruiken zijn. “Kijk maar naar de overvolle stortplaatsen”, vervolgt professor Williams. “Dit kan de vooruitgang remmen of zelfs stopzetten.”

Technofossielen
De onderzoekers denken dat het gewicht van de technosfeer aangeeft hoe wij onze planeet hebben hervormd. “De technosfeer bestaat uit veel materialen, zoals munten, balpennen, cd’s, smartphones en boeken,” vertelt professor Colin Waters. “Wanneer deze objecten in de grond terecht komen, worden het technofossielen die in de toekomst helpen om de leeftijd van aardlagen te bepalen en om het effect van het Antropoceen te zien.”

Meer verschillende technofossielen dan levende diersoorten
De wetenschappers schatten dat er meer dan een miljard verschillende technofossielen zijn. Dat betekent dat er meer technofossielen zijn dan levende diersoorten. “De technosfeer is jong, maar evolueert snel en laat al een diepe permanente afdruk achter op onze planeet.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd