Is het lek in het internationaal ruimtestation door een astronaut veroorzaakt?

De complottheorieën barsten los.

Een week geleden vond er een angstaanjagende gebeurtenis plaats in het internationaal ruimtestation ISS. De controlekamer detecteerde een plotselinge daling van de luchtdruk aan boord, veroorzaakt door een lek. Het gat werd – weliswaar met tape – gedicht. Eind goed, al goed? Nog niet. Want geruchten over sabotage zwellen op dit moment aan.

Lek
Nadat het lek was gedetecteerd, werden alle astronauten aan boord van het internationaal ruimtestation aangezet om op zoek te gaan naar het gaatje. Alle compartimenten werden een voor een afgesloten om het probleem te lokaliseren. Uiteindelijk werd het lek van 2 millimeter grootte gevonden in het Russische segment van het ruimtestation, het bovenste gedeelte van het ruimtevaartuig Soyuz. Hoewel het gat de astronauten niet meteen in levensgevaar bracht, zorgde het er wel voor dat er kostbare zuurstof weglekte. Het gat werd provisorisch gedicht met kit en tape.

Oorzaak
Ondertussen werd er een commissie aangesteld die de oorzaak van het gat moest gaan onderzoeken. In eerste instantie werd er gedacht aan een botsing met rondvliegend puin in de ruimte. Deze theorie werd zelfs ondersteund door voormalig astronaut Scott Kelly, die twitterde dat dit soort dingen wel vaker gebeurt.

Maar Dmitriy Rogozin, het hoofd van de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos, haalde dat idee fel onderuit. Zo suggereert hij dat het gat door een persoon is gecreëerd. Zo is het voor hem duidelijk dat het gat van binnenuit is gemaakt. “Er zijn duidelijk sporen van een boor die langs het oppervlak glijdt,” vertelt hij aan het Russische nieuwsagentschap TASS.

Complottheorieën
En op dit moment verschijnen alle mogelijke theorieën op het toneel. Zo worden er vraagtekens gezet bij waarom NASA foto’s van het lek plaatste en vervolgens weer verwijderde.

En wordt er gesuggereerd dat het lek per ongeluk al door een technicus op aarde is veroorzaakt.

Of zou het een astronaut zijn geweest, die een eerdere terugkeer naar huis probeerde te forceren? “We zijn allemaal mensen en willen allemaal weleens naar huis. Maar deze methode is wel erg laag,” zegt Maxim Surayev, een Russisch parlementslid.

Hoe het ook zij, de Russen zijn vastbesloten om de onderste steen boven te halen. Zo stelt Rogozin dat ze zullen achterhalen of het met opzet, of per ongeluk gedaan is. “We zullen degene vinden die hier verantwoordelijk voor is, zonder twijfel,” belooft Rogozin.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd