Is het beroemde beeldje Manneken Pis wel echt?

In 1619 maakte beeldhouwer Hiëronymus Duquesnoy de Oudere een bijzonder beeld van een urinerend jongetje. Dit beeld kennen we tegenwoordig als Manneken Pis en is te zien in het Broodhuis op de Grote Markt. Maar is Manneken Pis wel echt?

De afgelopen eeuwen is Manneken Pis verschillende keren gestolen. In 1965 werd het origineel tot net onder de knie afgebroken. Pas acht maanden later werd het bovenste stuk in het Brusselse kanaal teruggevonden. Inmiddels was er al een nieuw beeld gegoten dat nu nog altijd de nis aan de Stoofstraat siert. Het originele beeld is aan elkaar gezet en is terug te vinden in het Broodhuis op de Grote Markt.

Niet alleen water

De replica van Manneken Pis aan de Stoofstraat plast niet alleen water. Bij speciale gelegenheden plast hij bier of wijn.

Het is niet honderd procent zeker dat het beeldje dat in de jaren zestig is opgevist het origineel uit 1619 is. Dit gaat het team van onderzoeker Amandine Crabbé uitzoeken.

De analyse gebeurt in twee fases. Het beeldje wordt eerst geanalyseerd door een röntgenfluorescentiespectroscoop. Dankzij deze techniek beschadigt Manneken Pis niet. Het is dezelfde techniek die gebruikt is om de glimlach van Mona Lisa te onderzoeken. Vervolgens zal de chemische samenstelling van het beeldje worden vastgelegd. Daarbij vergelijken onderzoekers de chemische concentraties van het bovenste en onderste deel van Manneken Pis met elkaar. Dit kan verschillen, omdat het bovenste deel tot acht maanden in het water heeft gelegen.

Als er na fase 1 nog steeds onduidelijkheid is, worden er drie stalen genomen van het bovenste deel, het onderste deel en het voetstuk. De corrosielaag en het onderliggende brons worden grondig geanalyseerd om voor eens en voor altijd een antwoord op de vraag te krijgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd