Het is nu definitief: we zullen nooit meer contact hebben met Philae

Morgen zal Rosetta de pogingen om toch nog een signaal van de onfortuinlijke lander op te vangen voorgoed staken.

Op 9 juli 2015 liet lander Philae voor het laatst van zich horen. En in februari van dit jaar stelde ESA dat het tijd werd om afscheid te nemen van de lander. De kans dat we ooit nog een signaal van Philae zouden krijgen, was nihil. Maar: zeg nooit nooit. En dus bleef Rosetta ook na februari nog luisteren of ze iets van Philae hoorde. Maar ondanks dat Rosetta het oppervlak van de komeet tot zo’n 10 kilometer naderde, bleef het stil. Philae legde geen contact.

Uit
En we moeten ons er nu echt bij neerleggen dat dat niet meer gaat gebeuren. Morgen zal de Electrical Support System Processor Unit (ESS) aan boord van Rosetta worden uitgeschakeld. De ESS is de interface die gebruikt werd voor communicatie tussen Rosetta en de lander.

WIST JE DAT…

…ESA eerder deze week een landingsplek koos voor Rosetta?

Energie
Het uitschakelen van de ESS is een voorbereiding op het einde van de missie van Rosetta. Tegen het eind van deze maand zal de ruimtesonde zich op zo’n 520 miljoen kilometer van de zon bevinden. Het betekent dat Rosetta – uitgerust met twee zonnepanelen – nog maar weinig energie kan opwekken en zuiniger moet gaan leven. Daarom worden alle niet-essentiële instrumenten nu uitgeschakeld. En daartoe behoort dus ook de ESS.

Einde missie
Morgen om 11.00 uur Nederlandse tijd zal de ESS worden uitgeschakeld. Op 30 september komt ook de missie van Rosetta tot een einde. De sonde zal dan zachtjes landen op het oppervlak van 67P/C-G: de komeet waar deze al twee jaar omheen cirkelt.

Philea maakte zich in november 2014 los van Rosetta en daalde af naar het oppervlak van komeet 67P/C-G. De landing verliep echter niet zo als gepland en Philae kon vanaf de landingsplek niet genoeg zonne-energie opwekken. Al snel belandde deze dan ook in een ‘winterslaap’. Lang hadden onderzoekers goede hoop dat Philae daar nog wel uit zou wakker worden. En jawel, in de zomer van 2015 was er weer even contact. Maar het was van korte duur en in februari van dit jaar werd de lander doodverklaard.

Bronmateriaal

"Farewell, silent Philae" - ESA
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / ATG medialab.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd