Is Schiaparelli gecrasht op Mars? Misschien wel…

Is de Marslander Schiaparelli neergestort op het oppervlak van de rode planeet? Wellicht, want het ziet er somber uit voor de lander. Vandaag ontving de Europese ruimtevaartorganisatie nog geen signaal van Schiaparelli.

Als de landing volgens plan zou verlopen, dan zou Schiaparelli om 16.48 zachtjes neerploffen op Mars. Sindsdien is het wachten. En de uren tikken voorbij. In eerste instantie probeerde ESA dat met een radiotelescoop in India op te vangen, maar dat mislukte. Dat kwam overigens niet als een grote verrassing: men vermoedde al dat het signaal van Schiaparelli niet krachtig genoeg zou zijn om door de telescoop op aarde te worden opgevangen. Het betekende dat we nog iets langer geduld moesten hebben. Het verlossende signaal zou vervolgens via de orbiter Mars Express naar de aarde worden gestuurd, maar helaas niks. NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter probeerde het vanavond, maar weer geen goed nieuws.

Extra zuur
Het zou erg zuur zijn voor de Europeanen en Russen die meewerken aan de ExoMars-missie waar Schiaparelli deel van uitmaakt. De Europeanen zijn er nog niet eerder in geslaagd om een lander heelhuids op Mars te zetten. Misschien herinner je de arme Beagle 2 nog wel, die tijdens Kerst 2003 crashte op de rode planeet. En ook de Russen zagen de afgelopen jaren drie Marsmissies mislukken. Is de landing niet geslaagd, dan zijn de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie de enige twee grootmachten die ooit met succes een rover of lander op het oppervlak van Mars zetten.

Trace Gas Orbiter

Het goede nieuws is dat de Trace Gas Orbiter heelhuids in een baan om Mars is gebracht. Dit ruimtevaartuig gaat op zoek naar methaan, want waar methaan is, daar is heel misschien leven.

Heeft dit gevolgen voor de ExoMars-rover?
Belangrijkste doel van de landingsmodule is aantonen dat de Europeanen en Russen in staat zijn om een lander heelhuids op Mars te zetten. Zodra dat bewijs geleverd is, maakt Schiaparelli namelijk de weg vrij voor nieuwe Marsmissies. Zoals de reeds geplande ExoMars-missie van 2020, waarbij er een rover op Mars wordt gezet. De grote vraag is: wat als de lander is neergestort? Die vraag zal ongetwijfeld gesteld gaan worden, zeker omdat een rover (een robot die rondrijdt) wel iets duurder is dan de Schiaparelli-lander. Er mag dan niets misgaan.

Bij een gefaalde landing is het belangrijk om uit te zoeken waar het is misgegaan. Misschien kan dit achterhaald worden door satellietfoto’s te bekijken van de plek waar Schiaparelli rust.

Als Schiaparelli het oppervlak heelhuids heeft bereikt, dan heeft de Europese ruimtevaartorganisatie drie tot tien dagen om nog contact te zoeken met de lander. Zo lang gaat de accu van Schiaparelli namelijk mee.


Schiaparelli zou tussen 16.42 uur en 16.48 uur zijn afgeremd van 23.000 kilometer per uur naar 0 kilometer per uur. Hierboven een simulatie van de landing.

Volgende update
ESA belooft via Twitter dat morgenvroeg om 10:00 uur de volgende update volgt. Het feit dat er een nacht gaat verstrijken is geen goed teken, maar hopelijk vergissen we ons.

Bronmateriaal

ESA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd