Is suiker vergif? En wat moeten we doen?

Een vermindering van suikerinname betekent een overwinning voor je gezondheid. Maar wat is teveel suiker? En hoe kun je de inname van suiker verminderen?

De meningen over suiker zijn verdeeld. Sommige tegenstanders van suiker beweren dat het vergif is. Dit is nogal een overdreven uitspraak. “Natuurlijk is dit heel verwarrend voor de consument. Er wordt maar geschreeuwd: je moet dit, je mag dat. En het is allemaal angstmakerij”, vertelde onderzoek Fred Brouns vorig jaar aan Scientias.nl. Auteur Huib Stam van het boek ‘Suiker: het zoete vergif‘ is het hier deels mee eens. “Er is verrassend weinig echt bewijs voor de bewering dat suiker zo slecht is. We worden dik van te veel voedsel en drank, niet alleen van suiker. Ook is suiker, zeker als het met mate wordt geconsumeerd, niet verslavend zoals drugs dat zijn. Het veroorzaakt ook niet direct diabetes type 2, hartaanvallen en kanker. Heel veel van de populaire aanklachten tegen suiker zijn feitelijk onbewezen.”

Hoewel suiker geen vergif is, is het wel slim om de inname van suiker te verminderen. Wie te veel producten met suiker nuttigt, heeft een vergrote kans op overgewicht. En overgewicht gaat weer gepaard met ziekten en kwalen, zoals hoge bloeddruk, leververvetting, diabetes type 2, kanker en hartziekten.

Gezond eten is een hype, waardoor veel bloggers besluiten om hierover te schrijven. In de nieuwste Allerhande beweert foodblogger Rens Kroes dat het goed is om te koken zonder geraffineerde suikers. Echter worden alle suikers op het lichaam op dezelfde manier verwerkt. De 'gezonde' recepten van Kroes leidden tot veel kritiek.
Gezond eten is een hype, waardoor veel bloggers besluiten om hierover te schrijven. In de nieuwste Allerhande beweert foodblogger Rens Kroes dat het goed is om te koken zonder geraffineerde suikers. Echter worden alle suikers door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Deze bewering van Kroes leidde tot veel kritiek.

44 pakken suiker per jaar
Per jaar eet een gemiddelde Nederlander 44 pakken suiker, oftewel 120 gram per dag. Het gaat hier om alle soorten suiker bij elkaar, dus zowel toegevoegde als natuurlijke suikers. We consumeren 70 gram toegevoegde suikers per dag. Kinderen en jongeren eten meer suiker dan volwassenen. Is dit teveel? “De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum geven geen aanbevolen maximale hoeveelheid voor suiker”, schrijft Stam. “Wel geven ze een advies voor totale koolhydraten. Die aanbeveling houdt in dat we tussen de 40% en 70% van de dagelijkse energie uit koolhydraten halen.” En doen wij dit? “Ja, de huidige consumptie van 120 gram suiker per dag valt binnen de marges van het geldende voedingsadvies.”

Neem je kind niet mee de supermarkt in of mijd de snoepafdeling

Suikerinname verminderen
Toch kan het geen kwaad om de inname van suiker te verminderen. Stam geeft een aantal tips in zijn boek, waaronder het verminderen van sluipsuikers. Dit zijn suikers in producten waarin je het niet vermoedt, zoals vleeswaren. Sluipsuikers worden aan producten toegevoegd om ze nog smakelijker te maken. Stam: “Zelfs aan appelmoes wordt extra suiker toegevoegd, terwijl appels van nature al zoet zat zijn.” Het is daarom goed om zelf te koken. Maak bijvoorbeeld eens zelf appelmoes. “Wie zelf kookt bepaalt ook zelf hoeveel suiker er wordt toegevoegd.” Het resultaat is dat je als consument dan ook minder verslaafd wordt aan de mierzoete smaak van sommige producten.

Vermijd de obesogene omgeving
Heb je jonge kinderen? Dan is het goed om kinderen zo min mogelijk bloot te stellen aan een obesogene omgeving, namelijk de omgeving die dik maakt. Neem je kind niet mee de supermarkt in of mijd de snoepafdeling. Stam: “Zorg er ook voor dat je kinderen in de – afgesloten – auto blijven als je gaat afrekenen na het tanken, want het hele benzinestationwinkeltje is volgepakt met zoetigheid.” Helaas kunnen ouders weinig aan de obesogene omgeving veranderen, want snoep is overal. “Toch moet de actie echt van ouders zelf komen. Zij nemen een sleutelpositie in het huishouden in. Zij zijn de poortwachters.” Stam vindt dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden, bijvoorbeeld alleen op zaterdagavond een klein bakje chips en geen zoete koeken mee naar school. “Laat kinderen meehelpen met koken en maak iedere dag een fruitsalade met vers fruit. Dat kost nog geen vijf minuten.”

Het is goed om kinderen niet bloot te stellen aan de obesogene omgeving.
Het is goed om kinderen niet bloot te stellen aan de obesogene omgeving.

Minder suikerdranken
De laatste tip: drink minder suiker. Er is een alternatief, namelijk gemeentepils. Leidingwater is voor iedereen in Nederland en België beschikbaar en kost haast geen geld. Het is makkelijk om limonadesiroop, fruitsap, zuiveldrank, energiedrankjes, sportdrankjes en diksap te weren. Ook ouders moeten aan het water, want alcohol bevat per gram bijna twee keer zoveel lege calorieën als een gram suiker. Drink je graag een kopje koffie of thee? Prima, maar dan zonder suiker of melk. Het is niet zo moeilijk om deze dranken zonder suiker te leren drinken.

Suiker, het zoete vergif (****)
Het boek Suiker, het zoete vergif is een eerlijk boek over suiker. De auteur heeft het boek objectief geschreven en kijkt niet met een bepaalde bril. De titel zal de doemdenkers over suiker aanspreken, al wordt de stelling in het eerste hoofdstuk al ontkracht. Is het boek een eyeopener? Niet voor de nuchtere mens. Wel is het een aanrader voor mensen die bewuster willen eten of op zoek zijn naar onderbouwd advies.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd