Is uw telefoon bijna leeg? Geef ‘m wat water!

oplader

Het is de nachtmerrie van menig smartphone-verslaafde. U loopt in de middle of nowhere en uw telefoon gaat uit. Een lege batterij! En nu? Dankzij wetenschappers hoeft u alleen maar een slootje, poeltje of kraantje op te zoeken om uw telefoon weer op te laden..met water.

Het werkt eigenlijk heel simpel. U koppelt uw telefoon aan een klein apparaatje (PowerTrekk genoemd). Vervolgens laat u water over de PowerTrekk stromen en uw telefoon wordt opgeladen.

Brandstofcel
De technologie achter dit ingenieuze systeem is bedacht door het KTH Koninklijk Technologisch Instituut in Stockholm en is gebaseerd op microbrandstofcel-technologie. Wanneer water op een metalen schijf in de PowerTrekk wordt gegoten, komt waterstofgas vrij en gecombineerd met zuurstof zorgt dit voor een chemische reactie. De energie die bij die chemische reactie vrijkomt, wordt vervolgens omgezet in elektrische energie. De PowerTrekk kan zo voldoende energie leveren om een iPhone op te laden.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs ook al een nieuw toetsenbord voor de telefoon hebben ontwikkeld?

Opslaan
De PowerTrekk kan de opgewekte energie direct aan de smartphone leveren. Het is ook mogelijk om de energie op te slaan en op een later tijdstip te gebruiken om de telefoon op te laden.

Afgelegen
De PowerTrekk is met name ideaal voor mensen die in afgelegen gebieden wonen, graag afgelegen gebieden opzoeken of door omstandigheden (bijvoorbeeld een natuurramp) van de buitenwereld zijn afgesloten. “Er zijn grote gebieden waar geen elektriciteit is en dat terwijl mobiele telefoons steeds meer belangrijke functies vervullen, zoals toegang tot informatie over het weer en de mogelijkheid om elektronisch te betalen,” vertelt onderzoeker Anders Lundblad.

Lundblad wil met de PowerTrekk laten zien dat brandstofcellen niet iets voor de verre toekomst is. “De lancering van onze oplader is een strategische stap om ervoor te zorgen dat de samenleving de brandstofcel op grotere schaal gaat accepteren. Onze opladers zijn nu misschien nog duur, maar op de lange termijn, als ze op grote schaal gemaakt worden, dalen ze in prijs.”

Bronmateriaal

"Battery low? Give your mobile some water" - KTH.se
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door KTH.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd