Italiaanse vrouw steekt de meeste tijd in het huishouden

In 2008 was de Italiaanse vrouw gemiddeld 221 uren bezig met het huishouden. Indrukwekkend. Zeker als je bedenkt dat de Nederlandse vrouw niet verder komt dan 125 uur per jaar.

Dat stellen wetenschappers van de universiteit van Oxford. Ze bestudeerden de tijd die mannen en vrouwen tussen 1960 en het eerste decennium van de 21e eeuw in het huishouden stopten. En de Italiaanse vrouwen winnen ruim. In 2008 waren Italiaanse vrouwen gemiddeld 221 uren per jaar bezig met het huishouden. Italiaanse mannen besteedden in datzelfde jaar zo’n 38 uur van hun tijd aan het huishouden.

Spanjaarden
De Spanjaarden zitten de Italianen op de hielen. Spaanse vrouwen waren in 2009 gemiddeld 190 uren per jaar bezig met huishoudelijke taken. Spaanse mannen trokken daar in hetzelfde jaar 51 uren voor uit.

Nederlanders
In het onderzoek vinden we ook de Nederlandse huisvlijt terug. Maar we zijn lang niet zo vlijtig als de Italianen of Spanjaarden. In 2005 besteedde de Nederlandse vrouw zo’n 125 uur aan het huishouden. De Nederlandse man was er in datzelfde jaar 45 uren druk mee.

Man versus vrouw
Het onderzoek laat duidelijk zien dat er een flink gat zit tussen de tijd die mannen en de tijd die vrouwen aan het huishouden besteden. Maar dat gat wordt in de meeste landen wel kleiner. Neem bijvoorbeeld Italië. In 1980 stopte de vrouw daar nog 243 uur meer in het huishouden dan de man. In 2008 was dat aantal uren al teruggelopen tot 183. In Nederland zien we datzelfde. In 1980 besteede de vrouw nog 152 uur meer aan het huishouden dan de man. Maar in 2005 besteedde de man nog maar 80 uren minder aan het huishouden dan de vrouw. Hoewel indrukwekkend lopen we qua geslachtsgelijkheid in het huishouden nog altijd flink achter op Scandinavische landen, zo stellen de onderzoekers. Het meest recente onderzoek suggereert dat vrouwen in Noorwegen, Finland en Denemarken vandaag de dag nog maar één uur meer met het huishouden bezig zijn dan mannen.

Het onderzoek laat duidelijk zien dat we afstevenen richting meer geslachtsgelijkheid in het huishouden. Maar die trend kan pas werkelijk doorzetten als ook overheden en werkgevers in actie komen, zo stellen de onderzoekers. Denk dan aan meer mogelijkheden voor ouderschapsverlof, meer budget voor kinderopvang en het dichten van het gat tussen salarissen voor mannen en vrouwen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd