Italianen claimen doorbraak in koude kernfusie

Twee Italiaanse wetenschappers beweren erin geslaagd te zijn een reactor te ontwikkelen waarin koude kernfusie plaatsvindt. De reactor produceert voor elke 400 Watt die erin gestopt wordt, 12.400 Watt, zo beweren de onderzoekers. Maar het wordt nog mooier: Het hele systeem zou in drie maanden tijd op de markt kunnen worden gebracht en eind 2011 zou de massaproductie kunnen starten.

Het klinkt prachtig. Maar voorzichtigheid is geboden. Koude fusie is namelijk lastig. Twee kleine atomen moeten in een grotere kern fuseren. Als dat zou lukken, levert dat een enorme hoeveelheid energie op. En dat zonder radioactief afval of enorme CO2-uitstoot.

Fusie
De wetenschappers Andrea Rossi en Sergio Focardi beweren dat het hen gelukt is. Er is echter één probleem: ze hebben de details van hun werk niet vrijgegeven. Het enige wat we weten, is dat de heren de atoomkernen van nikkel en waterstof met elkaar gefuseerd hebben. Bij die fusie komt veel energie vrij en die energie gebruiken de wetenschappers om water te verhitten. Die thermische energie kan weer goedkoop om worden gezet in elektriciteit. Hoe de twee de fusie precies tot stand hebben laten komen, blijft echter onduidelijk.

Twijfel
Het artikel over hun doorbraak is inmiddels door meerdere wetenschappelijke bladen geweigerd. Uiteindelijk heeft het blad Journal of Nuclear Physics het artikel geplaatst. Maar de twee wetenschappers waren nauw betrokken bij de totstandkoming van het blad. Dus wetenschappers blijven sceptisch.

Persconferentie
Om daar iets aan te doen, gaven Rossi en Focardi onlangs een persconferentie waarin ze hun reactor demonstreerden. Onafhankelijke wetenschappers moesten toen concluderen dat de reactor inderdaad energie opwekt.

Argwaan
Toch blijven velen argwanend. Want waarom willen de heren de details niet vrijgeven? Vanwege commerciële belangen? Misschien. De wetenschappers laten weten het stadium van discussies en scepticisme allang voorbij te zijn. Ze melden dat de reactor werkt en een fabriek al twee jaar van energie voorziet. Maar ook hier blijven details achterwege.

De wetenschappers gaan ondertussen gewoon verder. Ze gaan de eerste commerciële reactoren de komende drie maanden verschepen en eind 2011 zou de massaproductie kunnen starten. “We zijn de fase waarin we mensen moeten overtuigen al voorbij,” laat Rossi weten. “We hebben een product dat klaar is voor de markt.”

Bovenstaande afbeelding is van de hand van Miraceti / Emichan (via Wikipedia.org).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd